Bosanskom Srbinu Milanu Lukiću potvrđena doživotna kazna zatvora: Mučio i ubio više od stotinu žena, djece i staraca

Foto: icty.org

ŽALBENO vijeće Haškog tribunala potvrdilo je danas doživotnu kaznu zatvora Milanu Lukiću za zločine nad muslimanima u Višegradu, dok je Sredoju Lukiću kazna od 30 godina zatvora smanjena na 27.

Prema optužnici, grupa od oko 70 žena, djece i starijih ljudi zatvorena je 14. lipnja 1992. godine u kuću u Pionirskoj ulici, koja je potom zapaljena, a na one koji su pokušali pobjeći kroz prozore je pucano iz vatrenog oružja. Druga grupa muslimana, također od oko 70 žena, djece i starijih ljudi, zatvorena je 27. lipnja 1992. godine u kuću u višegradskom naselju Bikavac, a potom je u kuću ubačeno nekoliko bombi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnica je teretila dvojicu rođaka i za premlaćivanje muslimana zatočenih u logoru u kasarni u Uzamnici, u Višegradu.

Milan Lukić bio je, odvojeno, optužen za još nekoliko ubojstava, uključujući ubojstva najmanje 12 muslimana na obali Drine i brutalno ubojstvo jedne muslimanke u višegradskom naselju Potok. Bio je vođa "Bijelih orlova" ili "Osvetnika", lokalne paravojne grupe bosanskih Srba u Višegradu, koja je surađivala s lokalnom policijom i vojskom, prakticirajući vladavinu terora nad lokalnim muslimanskim stanovništvom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara