Brammertz se u Haag vraća bez Šešelja

Brammertz se u Haag vraća bez Šešelja

Foto: FAH

GLAVNI haški tužitelj Serge Brammertz otputovat će nakon redovitog posjeta Beogradu bez haškog optuženika Vojislava Šešelja, javili su beogradski mediji, dodajući da bi se Šešelj ipak mogao vratiti u Den Haag u najkraćem mogućem roku.

Kako je potvrđeno u srbijanskom ministarstvu pravosuđa, iz Den Haaga je tijekom dana stigao dopis kojim se traži povratak vođe Srpske radikalne stranke (SRS), ali mediji ne javljaju nikakve druge pojedinosti o tom dopisu.

Navodno bi se haški optuženik trebao vratiti 26. svibnja, ili u "najkraćem razdoblju nakon toga".

Šešelj je već ranije nekoliko puta izjavio da se neće dragovoljno predati ICTY-u "ali da neće ni bježati".

Žalbeno vijeće naložilo opozivanje odluke o privremenom oslobođenju

Šešelja, optuženog za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991.-93., prvostupanjsko je vijeće na privremenu slobodu pustilo krajem prošle godine iz humanitarnih razloga, radi liječenja.

Žalbeno vijeće je 30. ožujka naložilo prvostupanjskom vijeću ICTY-ja da opozove odluku o njegovu privremenom oslobođenju zato što je izjavom da se neće dragovoljno vratiti u Tribunal prekršio jedan od dva temeljna uvjeta za ostanak na privremenoj slobodi.

Šešelj je u pritvoru Tribunala bio od 24. veljače 2003. kada se dragovoljno predao. Suđenje mu je započelo 2007., a izricanje presude je bilo zakazano za listopad 2013., ali je odgođeno zbog izuzeća suca.

Vojislav Šešelj se 12. studenog 2014., nakon gotovo 12 godina vratio u Srbiju, nakon što je pušten na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja. On je po dolasku u Beograd izjavio da ne bježi, ali i da se neće dragovoljno vraćati u Den Haag.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara