Branit će se sa slobode, ukinut pritvor: Sapunar izašao iz Remetinca!

Branit će se sa slobode, ukinut pritvor: Sapunar izašao iz Remetinca!

Foto: Hina

BIVŠEM financijskom direktoru Hrvatskih autocesta (HAC) Josipu Sapunaru večeras je ukinut istražni zatvor i on će se u nastavku istrage u slučaju Remorker braniti sa slobode, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Sapunar je u Remetincu bio od 21. listopada kada je sudac istrage, na prijedlog Uskoka, zaključio da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke koji imaju saznanja o izvlačenju milijuna kuna iz HAC-a.

Iz izvora bliskih istrazi neslužbeno se doznaje kako je Sapunar prije odluke da ga se pusti iz istražnog zatvora dopunjavao svoj iskaz u tužiteljstvu zbog čega Uskok nije tražio da i dalje ostane "iza rešetaka".

Na isti način izvlačili novac iz HAC-a i HGK

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sapunar je, kako se neslužbeno doznaje, na početku istrage priznao da je dvojici državnih tajnika iz ministarstva koje je vodio Božidar Kalmeta predavao novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca. Iz HAC-a je na taj način navodno izvučeno 38 milijuna kuna. Do tog su saznanja istražitelji došli nakon što su otkrili da je na isti način novac preko tvrtke Remorker izvlačen i iz Hrvatske gospodarske komore.

Nakon Sapunarova iskaza u akciji Remorker uz Kalmetine bivše državne tajnike Zdravka Livakovića i Milivoja Mikulića uhićeni su i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, direktori građevinske tvrtke Viadukt Ivan Berket i Damir Kezele te direktor tvrtke Zagorje Tehnobeton Miroslav Bunić.

Istražitelji tvrde da su HAC-ovi podizvođači na račun Premilovčeve češke tvrtke uplatili najmanje 30 milijuna kuna kako bi ih HAC angažirao na izvođenju radova te im osigurao povoljniji položaj u naplati potraživanja. Nakon što je u inozemstvu podigao gotovinu Premilovac je zadržao proviziju, a ostatak davao Sapunaru koji je novac podijelio s Livakovićem, Mikulićem i Bobanom, tvrde u Uskoku.

Na isti je način Premilovac navodno poslovao i s Hrvatskom gospodarskom komorom s čijeg je računa preko njegove tvrtke navodno izvučeno 32 milijuna kuna. Vrhunac te istrage nedavno je uhićenje bivšeg šefa Komore Nadana Vidoševića kojega se sumnjiči da je bio vođa kriminalne skupine za izvlačenje novca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara