Branitelji najavljuju prosvjede i tužbe: Zar smo mi, koji smo branili domovinu, najveći problem u ovoj državi?!

Foto: FAH

NAJAVE da bi država mogla smanjiti prihode određenim skupinama hrvatskih branitelja i stradalnika izazvala je ogorčenje među braniteljskim udrugama, koje najavljuju izlazak na prosvjede i tužbu protiv države.

"Ako ovakav prijedlog prođe, to bi od 2005. bilo već četvrto smanjenje braniteljskih mirovina ili drugih prihoda. Osim toga, ovakva bi se odluka odnosila na osobe koje imaju mirovine veće od 5.000 kuna, dakle zapovjedni kadar, bivše časnike i dočasnike, osobe koje su imale najveću odgovornost u Domovinskom ratu. Zar smo mi, koji smo obranili našu domovinu, najveći problem u ovoj državi?! Gospodarstvenicima smo '95. predali slobodnu državu u ruke. Što su napravili od tada?! Zar ne mogu naći drugi način prehraniti četiri milijuna ljudi, što je malo veći europski grad, već stalno ljudima smanjivati prihode, a posebno braniteljima", kaže za Glas Slavonije Miljenko Kolobarić, predsjednik osječke Hvidre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branitelji su već uputili prosvjedno pismo nadležnima, ali odgovor, kako kažu, nisu dobili.

"Nismo dobili nikakav odgovor. Svi koji smo se borili u ratu danas smo iznad 50 ili 60 godina, mnogi imaju i teški invaliditet. Tko će nas zaposliti? Svi imamo djecu i obitelji za koje se moramo brinuti, a ove mirovine gotovo svima su jedini izvor prihoda. Pričekat ćemo završetak zasjedanja Sabora i donošenje odluke, a ako ona bude nepovoljna za nas, ići ćemo u prosvjede na Markov trg. Oni će biti mnogo žešći nego što su bili tijekom zadnjeg smanjenja mirovina prije dvije godine", najavljuje Kolobarić.

"Ukidanjem opskrbnina i uvođenjem jedinstvene naknade za najugroženije građane, Vlada RH započela je nužne reforme sustava socijalnih naknada, odnosno objedinjavanje svih socijalnih naknada pod Ministarstvom socijalne politike i mladih. Prije svega, treba reći da ukidanje opskrbnina predstavlja nužan korak u provođenju reorganizacije sustava socijalnih naknada. Vlada RH vodi i vodit će računa o zakonom zajamčenoj socijalnoj sigurnosti branitelja i civilnih žrtva rata", kazao je pak ministar branitelja Predrag Matić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara