Branko Lustig izjednačio Bandićevo uhićenje s holokaustom

Branko Lustig izjednačio Bandićevo uhićenje s holokaustom

Foto: FAH

BRANKO LUSTIG, poznati hrvatski filmski producent, prvi je potpisao peticiju "Stop političkim hapšenjima" koju je pokrenuo Klub liste grupe birača Milana Bandića.

Lustig je peticiju potpisao u prostorijama Bandićeve udruge, te se pritom prisjetio svog odvođenja u nacistički koncentracijski logor Auschwitz kad je bio dječak. "Ovo što se događa danas miriši na ona vremena", izjavio je Lustig.

"Kao poštovatelj šest milijuna nestalih u holokaustu osjećao sam se ponukanim i u njihovo ime i u ime svih koji danas pate u svijetu potpisati peticiju kojom se traži ukidanje političkih hapšenja i dopuštanje gradonačelniku Bandiću da i dalje u Zagrebu čini dobra djela", rekao je Lustig.

Uz Lustiga, peticiju su potpisali i Zdravko Tomac i Slobodan Lang. Jelena Pavičević Vukičević, predsjednica Bandićeve udruge, poručila je da peticiju organiziraju u znak podrške privedenom gradonačelniku, za kojeg se nadaju da će uskoro biti pušten iz Remetinca i vraćen na posao.

Najuspješniji Hrvat u Hollywoodu

Branko Lustig sasvim sigurno je najpoznatiji i najuspješniji Hrvat u Hollywoodu. Kao producent je dobio Oscara za "Schindlerovu listu" Stevena Spielberga, kojeg je američka Akademija filmske umjetnosti i znanosti 1994. proglasila najboljim filmom godine.

Kao producent Lustig se istakao i suradnjom s Ridleyjem Scottom, jednim od najcjenjenijih suvremenih američkih režisera. Scottu je Lustig producirao filmske hitove kao što su "Gladijator", "Hannibal", "Pad crnog jastreba", "Kraljevstvo nebesko" i "Američki gangster". The Daily Beast je Lustiga nedavno uvrstio na 29. mjesto liste najvećih filmskih producenata u povijesti.

Tuđmanove suze

No, na domaćem planu Lustig je i ranije bio sklon ispadima poput ovog današnjeg. Prije dva tjedna se u razgovoru za Slovensku televiziju tako prisjetio svog susreta s Franjom Tuđmanom na zagrebačkoj premijeri "Schindlerove liste" 1994. godine.

U kinodvorani su Tuđman i Lustig sjedili jedan do drugoga, a Lustigu je s te projekcije u sjećanju ostao sljedeći detalj: "U jednom me trenutku Tuđman uhvatio za ruku i vidio sam da plače. Pomislio sam da ne može biti loš čovjek netko tko plače nad sudbinom tih ljudi".

U takvom nekritičkom promatranju Tuđmana i njegove političke ostavštine Lustiga nije omela ni činjenica da je prvi hrvatski predsjednik ostao upamćen po tvrdnjama poput "Drago mi je da mi supruga nije Srpkinja ni Židovka" i "NDH je bila izraz povijesnih težnji hrvatskog naroda".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara