Breivikov mentor iz Liberije je Milorad Ulemek Legija?!

Foto: AFP

SUĐENJE norveškom masovnom ubojici Andersu Breiviku nastavljeno je danas ispitivanjem tužiteljstva. Breivik je govorio o svojim kontaktima s militantnim nacionalistima, dok je tužiteljstvo pokušalo dokazati da desničarska organizacija "Vitezovi Templari" zapravo uopće ne postoji.

"Teško je lagati. Ja sam osoba koja ne voli lagati. Laži sam govorio samo u ekstremnim situacijama", izjavio je Breivik na sudu. Dodao je da nije karakter koji se svakome može svidjeti. "Da bih vam se svidio, morate imati kičmu", kaže Breivik.

"Svatko bi mogao učiniti što sam ja učinio"

Breivik, koji je u svom krvavom pohodu ubio 77 osoba, davao je kratke odgovore, a u jednom se trenutku osjetio uvrijeđenim te je od tužiteljice zatražio da mu se "prestane rugati". Sudac ga je upozorio da ima pravo na šutnju, ali i da bi se neodgovaranje na pitanja tužiteljstva moglo iskoristiti protiv njega.

"Svatko bi mogao učiniti ovo što sam ja učinio", rekao je Breivik okupljenima u sudnici. "Nisu svi rođeni s takvim sposobnostima, ali ih svatko može razviti", dodao je.

U Liberiji upoznao mentora Srbina

Breivik je tužiteljstvu ispričao kako je 2001. godine otišao u posjet Liberiji, gdje je upoznao jednog od svojih mentora, srpskog nacionalista koji je bio jedan od utemeljitelja desničarske mreže "Vitezovi Templari". Dodao je da je putovao i u London na sastanke, gdje je upoznao svog drugog mentora. Oslovljavao ga je kao "Richard lavljeg srca" te nije htio otkriti njegovo pravo ime. Tužiteljstvu je otkrio i koje je bilo njegovo kodno ime na tim sastancima - Sigurd, prema norveškom kralju iz 12. stoljeća.

Breivikov mentor je Milorad Ulemek Legija?

Norveška policija vjeruje da je Breivikov mentor iz Liberije Milorad Ulemek Legija, prenosi Guardian. No, policija nije sigurna jesu li se doista ikad sastali, kao što Breivik tvrdi.

Ulemekov odvjetnik Aleksandar Zorica za norveški NRK kazao je da se Legija nije nikad susreo s Breivikom. "Kad je Ulemek prvi put čuo za tu priču, samo se nasmijao", demantirao je Zorica susret između Legije i Breivika. Odvjetnik također kaže da Legija nikad nije čuo za organizaciju "Vitezovi templari" o kojoj Breivik govori.

Izgubio živce zbog tužiteljice

Tužiteljica Svein Holden još mu je jednom rekla da je cilj njezinog ispitivanja dokazati da "Vitezovi Templari" uopće nisu postojali, nakon čega je Breivik izgubio živce i rekao joj da je bolje da se drži činjenica i prestane mu se rugati.

Holden je sudu predočila Breivikov manifest od 1.500 stranica u kojem je opisao svoje kontakte sa "srpskim kulturnim konzervativcima". U manifestu je Breivik tvrdio da su Srbi napravili detaljne provjere kako bi utvrdili da je Breivik savršen za njihovu organizaciju. Navodno je skupina planirala okupiti stotinjak ekstremista iz cijele Europe kako bi ih "istrenirali" za svoje ciljeve.

Srbi imaju "križarski" mentalitet kojem Breivik teži

Britanski "Guardian" u izvještaju sa suđenja navodi i da je Breivik danas izjavio da su njegovi napadi izvršeni prošlog ljeta u Norveškoj bili inspirirani "srpskim nacionalistima" i da se pokušao distancirati od "desničarskog ekstremizma stare škole", kakav su propagirali nacisti.

Prilikom podnošenja dokaza Breiviku je postavljeno pitanje o filozofiji koja stoji u pozadini njegovih ubilačkih pohoda, kao i o mreži "Vitezova Templara" i anti-islamista.

"Što se tiče identiteta ("Vitezova Templara") suština je bila u pokušaju da se dovoljno distancira od nacionalsocijalizma. Da bi ekstremna desnica u budućnosti mogla prevladati u Europi, moralo se distancirati od ideologije stare škole. Trebalo je odabrati novi identitet", izjavio je Breivik.

Prema njegovim riječima, taj identitet je "djelomično bio uvezen iz Srbije".

"Srbi, koji su se borili i ginuli za vreme NATO-vog bombardovanja Kosova 1999. godine, imali su križarski mentalitet kojem ja težim", objasnio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara