Britanski ministar financija: Grčka pozicija najveći rizik za svjetsko gospodarstvo

Britanski ministar financija: Grčka pozicija najveći rizik za svjetsko gospodarstvo

Foto: FAH

BRITANSKI ministar financija George Osborne kazao je u ponedjeljak da spor Grčke i eurozone oko grčkog duga ubrzano postaje najveći rizik za svjetsko gospodarstvo.

"Naš je razgovor bio konstruktivan i jasno je da pat pozicija Grčke i eurozone predstavlja najveći rizik za svjetsko gospodarstvo", kazao je Osborne nakon sastanka s grčkim ministrom financija Yanisom Varoufakisom u Londonu.

"Pozivam grčkog ministra financija da postupi odgovorno no također je važno da eurozona ima bolji plan za zapošljavanje i rast", kazao je Osborne.

Spor prijetnja britanskom gospodarstvu

"To predstavlja sve veću prijetnju britanskoj ekonomiji. I moramo biti sigurno da smo se, kako u Europi tako i u Britaniji, odlučili za odgovornost a ne kaos."

Grčki ministar financija, prema izvorima Reutersa, kazat će u ponedjeljak poslijepodne velikim ulagačima i bankarima da će Grčka biti sposobna otplaćivati svoj dug i da nikakva šteta neće biti nanesena privatnim investitorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tom izvoru Varoufakis će se sastati s predstavnicima oko stotinu banaka i financijskih institucija.

Varoufakis smiruje banke i financijske institucije

"Bit ćemo sposobni servisirati grčki dug pod uvjetima koji neće štetiti ulagačima, posebno privatnima", kazao je izvor koji je želio biti anoniman zbog osjetljivosti spora.

"Naša će poruka biti da smo otvoreni za ulaganja i da ljudi umjesto 'buke' iz bilo kojeg drugog izvora moraju slušati ministra financija koji ima potpuno povjerenje premijera", kazao je izvor.

Sastanak Varoufakisa s britanskim ministrom financija trajao je oko 45 minuta i on nakon sastanka nije davao izjave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara