Britanski premijer: Moramo biti spremni na rat protiv čudovišnih islamista

Foto: FAH

"VELIKA BRITANIJA treba biti spremna na korištenje diplomatskih i vojnih sredstava kako bi pomogla u svrgavanju "čudovišne organizacije" IS-a u sjevernom Iraku. Uz humanitarnu krizu postoji i politička i ekstremistička kriza u zemlji koja je izravan napad i na nas ovdje u Velikoj Britaniji. Raspolažemo potpuno razrađenom strategijom za pomaganje saveznicima koji se bore s IS-om", rekao je britanski premijer David Cameron, prenosi The Guardian.

Paralelno s većim vojnim angažmanom zemlje, koja svoje zračne snage šalje sve dublje u Irak, Cameron je upozorio na eskalaciju krize u Iraku. Ipak, premijer je istaknuo i kako neće doći do kopnenog "angažmana" britanskih vojnih postrojbi.

"Velika Britanija neće se upuštati u još jedan rat u Iraku. Nećemo poslati svoje kopnene snage. Nećemo poslati britanske vojnike", rekao je za BBC1.

"Da, trebamo iskoristiti sve resurse koji nam stoje na raspolaganju, našu diplomaciju, naše političke veze, našu pomoć te našu vojnu snagu i ekspertizu. Sve je to dio strategije ostvarivanja pritiska na IS te osiguravanja odgovarajuće reakcije na ovu terorističku organizaciju, putem koje će se spriječiti njezino nastojanje da djeluje i na našim ulicama", istaknuo je Cameron.

Britanski ministar obrane potvrdio je da su avioni RAF-a (Kraljevskih zračnih snaga) koji su poslani u Irak, u humanitarne misije izbavljivanja Jezida na planini Sinjar, sada u funkciji nadziranja uporišta IS-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara