Broj turističkih dolazaka u listopadu porastao za 12%

Foto: scx.hu

KONAČNI podaci DZS-a potvrdili su prve rezultate o turističkom prometu u listopadu, ostvarenom u komercijalnim smještajnim objektima. Ukupan broj dolazaka domaćih i stranih turista u listopadu iznosio je 659 tisuća što u odnosu na isti mjesec prošle godine predstavlja rast po dvoznamenkastoj stopi od 12%.

Istovremeno, ukupan broj noćenja domaćih i stranih turista u promatranom mjesecu (1,876 milijuna) porastao je za 4,3% na godišnjoj razini. Pritom u strukturi ukupnih dolazaka u listopadu 81,9% odnosi se na dolaske stranih turista koji ujedno čine i dominantan udio u strukturi ukupnih noćenja (85,7%), navodi se u analizi RBA.

Najviše stranih turista iz Njemačke

Utoliko je godišnji rast dolazaka stranih turista (15,2% u listopadu) isključivo pridonio rastu ukupnog broja dolazaka u promatranom mjesecu, obzirom da je broj dolazaka domaćih turista zabilježio pad od 0,6% godišnje. Iskazanom godišnjem rastu broja ukupnih noćenja također je isključivo doprinio rast noćenja stranih turista u listopadu (5,8% godišnje) dok je istovremeno broj noćenja domaćih turista u listopadu niži za 3,7% u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Promatrano prema zemljama prebivališta, u strukturi noćenja stranih turista u listopadu prevladali su gosti iz Njemačke (29%), Austrije (9%) dok ih s nešto nižim udjelima slijede gosti iz Ujedinjene Kraljevine (7,6%), Slovenije (6,7%), Italije (4%), Francuske (3,6%) i SAD-a (3,4%).
Prema vrstama turističkih smještajnih objekata, najveći broj noćenja u listopadu ostvaren je u hotelima (gotovo 70%) koji su zabilježili godišnji rast od 1,3%, slijede ih odmarališta i slični objekti za kraći odmor (22,1%) s godišnjim rastom od 9,3% te kampovi (7,2%) u kojima je broj noćenja porastao za čak 21,2% u odnosu na isti mjesec lani.

U prvih deset mjeseci rast dolazaka od 5,4%

Solidna ostvarenja u listopadu pozitivno su doprinijela i kumulativnom godišnjem rastu navedenih turističkih pokazatelja. Tako je u razdoblju od siječnja do listopada ukupan broj dolazaka turista za 5,4% veći nego u istom razdoblju lani dok je broj ukupnih noćenja porastao za 2,6% godišnje. Promatrajući na kumulativnoj razini, godišnji rast zabilježile su sve komponente fizičkih pokazatelja: dolasci stranih turista (5,8%), dolasci domaćih turista (1,6%), noćenja stranih turista (2,7%) te noćenja domaćih turista (0,8%).

"Bez obzira na dobra ostvarenja fizičkih pokazatelja u prvih deset mjeseci, sezonalni karakter turističke djelatnosti u Hrvatskoj ostaje i dalje jedan od njenih najvećih ograničavajućih faktora", zaključuju analitičari RBA.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara