Bugarska veleposlanica odat će počast Strossmayeru i Račkom

Bugarska veleposlanica odat će počast Strossmayeru i Račkom

Screenshot: Street View

VELEPOSLANICA Bugarske u Hrvatskoj Nj. E. dr. Tanya Dimitrova položit će vijenac ispred spomenika biskupa Josipa Jurja Strossmayera sa stražnje strane palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te na spomen-ploču prvom predsjedniku Akademije dr. Franji Račkom na Akademijinoj zgradi na Strossmayerovom trgu 2.

Kako su izvijestili iz HAZU-a, polaganje vijenaca organizira se povodom obilježavanja bugarskog nacionalnog praznika Dana narodnih buditelja 1. studenog, kojim se odaje počast bugarskim prosvjetiteljima, književnicima i svima koji su dali doprinos razvoju bugarske kulture, znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već tradicionalno bugarsko veleposlanstvo u Hrvatskoj odaje počast Strossmayeru i Račkom koji su zbog svog doprinosa duhovnom zbližavanju dvaju naroda 1884. proglašeni počasnim članovima Bugarskog književnog društva (današnje Bugarske akademije znanosti).

Zahvaljujući toj dvojici utemeljitelja Hrvatske akademije, 1861. izdana je prva zbirka narodnih pjesama braće Miladinov i mnogim bugarskim studentima omogućeno školovanje na Sveučilištu u Zagrebu. Dr. Franjo Rački također je zadužio Bugare kao povjesničar jer je napisao Povijest Bugarske (otkrivena tek 1995. u Hrvatskom državnom arhivu), a kao Strossmayerov sljedbenik pomagao je Konstantinu Miladinovu u sastavljanju prvog hrvatsko-bugarskog rječnika. Zbog svojih zasluga Bugarska akademija znanosti Račkome je podigla spomenik u svojoj palači u Sofiji kao jedinome strancu, dok Strossmayer u Sofiji ima ulicu sa svojim imenom i spomenik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara