Bujice preplavile ulice: Jako grmljavinsko nevrijeme pogodilo dubrovačko i šibensko područje

Foto: sibenik-meteo.com

U NEDJELJU navečer i u noć na ponedjeljak jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je dijelove Dalmacije. Tijekom večeri velik dio južne Dalmacije zahvatili su jači pljuskovi.

Između 20 i 21 sat nevrijeme je zahvatilo grad Dubrovnik. Uz vrlo jako jugo s olujnim udarima padala je obilna kiša, a bujice su preplavile mnoge ulice. Tragedija je izbjegnuta kada se uslijed obilnih oborina u centru Dubrovnika, na raskrižju kod robne kuće Minčeta, otvorila rupa nasred cesta, a rupu je prekrila bujica. Vozač je, nesvjestan opasnosti, upao u rupu vozeći se automobilom, no sreća u nesreći je da nitko nije stradao, javlja Crometeo.

U jakom južnom strujanju, s prednje strane ciklone, sredinom noći razvio se olujni sustav oblaka na moru pred Šibenikom, a u prvim minutama ponedjeljka zahvaćeno je šire šibensko područje. Nevrijeme je u Šibeniku stiglo u dva vala, a grad je prolazno ostao bez napajanja električnom energijom. Uz jak vjetar i kišu, povremeno je padala tuča. Nakon Šibenika, nevrijeme se nastavilo kretati prema drniškom području.

Split treći dan za redom obara temperaturni rekord!


Ovako jaka konvektivna aktivnost nije uobičajena za ovaj dio godine. Temperature zraka su znatno više od klimatološkog prosjeka za dio godine, a više temperature znače i više energije u troposferi, te burnije procese. O nesvakidašnjoj toplini svjedoči i podatak da je u Splitu treći dan za redom oboren datumski rekord prosječne dnevne temperature zraka. Ona je u nedjelju iznosila 14,8°C, a tako visoka prosječna dnevna temperatura zraka nije zabilježena od početka službenih meteoroloških mjerenja. Za razliku od Dubrovnika ili Šibenika, Split do ponedjeljka nisu pogodilo izraženije oborine od aktualne ciklone.

Rekordne količine kiše, u Dubrovniku voda nije za piće

U prošla 24 sata, prema podatcima Državnoga hidrometeorološkog zavoda, na području grada Dubrovnika pala je 61 litra kiše po metru četvornom, na području općine Konavle više od 68 litara i te su velike količine zamutile izvore Omble u Komolcu i Palate u Zatonu, odakle se vodom napaja dubrovačko područje

Voda nije za piće na području grada Dubrovnika, Zatona, Orašca, Trstenog, Brsečina i Elafitskih otoka.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije preporučeno je da se voda prije upotrebe prokuha, a može se koristiti za sanitarne potrebe i za kuhanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara