Buna slovenskih antifašista zbog zabrane zvijezde petokrake

Buna slovenskih antifašista zbog zabrane zvijezde petokrake

Foto: Tomislav Krišto / Cropix

PARTIZANSKE zastave sa zvijezdom petokrakom od ove se godine više neće smjeti isticati na proslavama dana slovenske državnosti, odlučila je vlada premijera Janeza Janše.

Ta je odluka izazvala žestoke reakcije antifašističkih udruga i dijela opozicije, koji ističu kako je današnja Slovenija zapravo utemeljena na antifašizmu iz 1941. godine jednako kao i na borbi za samostalnost 1991. godine. Pozitivna Slovenija poručila je kako odluka Janšine vlade da na centralnu proslavu dana državnosti ne pozove barjaktare slovenskog SUBNOR-a predstavlja novi pokušaj dijeljenja Slovenaca na poželjne i nepoželjne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova stranka čak razmišlja i o bojkotu proslave, koja će se sutra održati pred parlamentom. S druge strane, Janšin SDS kazao je kako podržava ovu odluku vlade prema kojoj se na proslavama dana državnosti smiju koristiti samo službeni državni simboli i zastave veteranskih organizacija iz slovenskog rata za samostalnost, ali ne i obilježja iz doba komunizma.

Mladež SDS-a dodala je i kako podržava isključenje zastava slovenskih partizana s državne proslave, jer je na njima zvijezda petokraka koja se simbolično nadovezuje na bivšu SFRJ i njen "nedemokratski i totalitarni režim od kojega se Slovenija distancirala".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara