CRO Demoskop: Kolinda najpopularnija, Karamarko najomraženiji, u padu i SDP i HDZ

CRO Demoskop: Kolinda najpopularnija, Karamarko najomraženiji, u padu i SDP i HDZ

Foto: FAH

KADA bi se parlamentarni izbori u Hrvatskoj održali idući vikend HDZ bi dobio 30,8 posto, a SDP 23,7 posto glasova, pokazuje redovito mjesečno istraživanje CRO Demoskop provedeno na 1300 ispitanika.

Prema ovom istraživanju, treća stranka u državi je Živi zid (6,1 posto), a slijede ORaH (5,5 posto), HNS (2,2 posto), MOST nezavisnih lista (2,1 posto), HSS (2 posto), HDSSB (1,8 posto), Bandić Milan 365 (1,6 posto), Hrvatski laburisti (1,5 posto), HSP dr. Ante Starčević (1,4 posto), IDS (1,4 posto), HSU (1,2 posto), Nezavisna lista Ive Josipovića (1,1 posto), HSP (1 posto), Reformisti (0,9 posto), HKS (0,7 posto) i HSLS (0,6 posto). Neodlučnih birača ima 12,7 posto.

Gotovo sve stranke u svibnju bilježe manju popularnost nego u travnju. Rejting HDZ-a tako je pao za 0,6 posto, a SDP-a za 1,3 posto. Rejting Živog zida manji je za 1 posto, a ORaH-a za 1,3 posto. U neznatnom porastu tek su manje stranke poput HNS-a, HSS-a, ali i Bandićeve stranke kojoj je rejting porastao za 0,4 posto.

Najviše vole Kolindu, najmanje Karamarka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpozitivnija političarka u Hrvatskoj uvjerljivo je Kolinda Grabar Kitarović, koju podržava 31,3 posto birača. Slijedi Josip Leko koji ima podršku 9,2 posto birača, a visoko na ovoj listi i dalje je plasiran i bivši predsjednik Ivo Josipović, s podrškom 8,7 posto birača. Četvrta je Mirela Holy koju podržava 5,3 posto birača, a peti najpopularniji političar je Zoran Milanović s 4,8 posto podrške.

Najnegativniji političar i dalje je šef HDZ-a Tomislav Karamarko, kojeg kao negativca vidi čak 33,8 posto birača. Predsjednik SDP-a Milanović je drugi s 33,3 posto, a čak 11,1 posto birača kao negativce vidi sve političare.

Vladi jedva "dovoljan"

Rad Vlade ispitanici su ocijenili s jedva dovoljnom ocjenom 2,18. Još lošije, s 2,13 ocijenjen je rad Sabora, dok je predsjednica Grabar Kitarović za svoj dosadašnji rad dobila ocjenu 3,37.

Čak 36,8 posto birača kaže da nikako ne podržava Milanovićevu vladu, a dodatnih 18,6 posto ih uglavnom ne podržava aktualnu vlast. Vladu u potpunosti podržava 9,7 posto birača, a 20,2 posto birača uglavnom podržava rad Vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara