Čačić: Postoji realna podloga da 2013. godine izađemo iz recesije

Foto: Željko Hajdinjak / Cropix

UZ ČESTITKE za božićne i novogodišnje blagdane, čelni ljudi Hrvatske narodne stranke iznijeli su svoje ocjene prošle i očekivanja od iduće, 2013. godine. Prema riječima predsjednika HNS-a Radimira Čačića 2012. bila je godina suočavanja s lošim nasljeđem, nagomilanim financijskim i poslovnim problemima uz, istodobno, povrat drugog dna europske recesije.

"Neki od ogromnih tereta morali su se rješavati kao pretpostavka ulaska u Europsku uniju, primjerice brodogradnja, a istodobno, nažalost", ističe Čačić te dodaje, Hrvatska nije naslijedila ni jedan razvojni projekt u realizaciji.

"Bez obzira na to, postavljeni su temelji za rast u godinama pred nama, posebno u području energetike, obrazovanja, zdravstva i drugih društvenih djelatnosti kroz model javno - privatnog partnerstva. Privatni sektor dobio je i otvoren prostor za ulaganja u prostoru obnovljivih izvora energije te turizma. Sve to realna je podloga za izlazak iz recesije tijekom 2013. godine, blagi gospodarski rast, a time i povratak optimizma i građana i investitora", ocijenio je Čačić.

Pusić: Neke okolnosti su bile izvan naše moći

HNS je, prema riječima potpredsjednice stranke, prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, u 2012. godini dao ogroman doprinos radu Vlade i Sabora, i za stranku je ova godina po mnogočemu, ocijenila je, bila teška godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Neke okolnosti su naprosto bile izvan naše moći. Tako su nam se zvijezde složile", poručila je Pusić. Ocijenila je da, bez obzira na trenutačno tešku, u prvom redu financijsku i ekonomsku situaciju, Hrvatska nikada nije stajala pred tako velikom godinom prilika kao što je to 2013. godina.

"2013. je godina velikih mogućnosti i zbog toga mislim da imamo razloga biti ozbiljni, ne shvatiti ovu situaciju olako, ali istovremeno biti puni energije i imati optimističnu sliku budućnosti", rekla je Pusić.

"2012. je bila godina pospremanja kuće, prva godina ove Vlade. Prije izbora, koncem 2011. govorili smo da je situacija teška, da će biti teško, čak su nas kritizirali da nema dovoljno bolnih rezova. Ovo što sada osjećamo kao poteškoće, to je ono teško o čemu smo govorili i bez pospremanja kuće nema zdravog temelja", naglasila je Pusić.

Vrdoljak: 15 godina nereda i nerada moralo je doći na naplatu

Potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak 2012. ocijenio je teškom godinom za građane i šokantnom za HNS, prvenstveno zbog sudjelovanja u vlasti u vrijeme kada nije lako donositi teške odluke i preuzimati odgovornost.

"2012. godina je bila teška godina i u Vladi Republike Hrvatske mislim da su ustvari najteže živjeli naši građani. Ovih 15 godina nerada i nereda koji je u ovoj zemlji postojao, na kraju je prije ili kasnije, trebao doći na naplatu", rekao je Vrdoljak.

"2013. će biti puno bolja, puno optimističnija, puno vedrija, upravo zato što smo 2012. postavili temelje koje sada trebamo nadograđivati", poručio je Vrdoljak dodajući kako će prije svega nastupiti promjene trendova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara