Čak 529 članova Muslimanske braće osuđeno na smrt u Egiptu!

Foto: Guliver Image/Getty Images

EGIPATSKI sud donio je smrtnu presudu za 529 pripadnika Muslimanske braće zbog optužbi za ubojstva i poticanje nasilja.

"Sud je odlučio izreći smrtne kazne za 529 optuženih, dok je 16 oslobođeno" optužbi koje su uključivale ubojstvo, rekao je odvjetnik Ahmed al-Šarif za Reuters.

Pristaše svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija, osuđeni su na smrt jer su, između ostalog, ubili zamjenika zapovjednika policijske postaje u okrugu Matay tijekom nasilnih demonstracija u kolovozu prošle godine u Kairu kada je poginulo najmanje 632 ljudi, među njima i osam policajaca.

Sud je presudu donio nakon samo dva zasjedanja tijekom kojih su se odvjetnici optuženih žalili da uopće nisu imali priliku predstaviti svoj slučaj.

Osuđeni su pripadnici grupe od 545 osoba na suđenju za ubojstvo policijskog službenika, namjeru ubojstva još dvojice, napad na policijsku postaju te druge nasilne zločine.

Više od 150 osumnjičenih bilo je prisutno na suđenju dok je drugima suđeno u odsutnosti. Šesnaest osoba je oslobođeno optužbi.

Muslimansko bratstvo pomoglo je Mursiju da pobijedi na prvim slobodnim predsjedničkim izborima u zemlji 2012., no u vojnom puču koji je podržavao velik dio Egipćana on je u srpnju 2013. svrgnut s vlasti i uhićen.

Egipatske vlasti proglasile su Muslimansko bratstvo terorističkom skupinom, ubile oko 1000 njegovih članova na ulicama te su uhitile nekoliko tisuća članova, među njima i vodeće čelnike.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara