Čak 85% ispitanika spremno na prekvalifikaciju: Najatraktivnije programiranje

Čak 85% ispitanika spremno na prekvalifikaciju: Najatraktivnije programiranje

 Ilustracija: Arhiva

DA na hrvatskom tržištu rada vlada neusklađenost ponude i potražnje nije nikakva novost.
 
Stoga je portal EduCentar na gotovo 400 ispitanika istražio postoji li zainteresiranost građana za prekvalifikaciju i za koja točno područja.
 
Čak 85% ispitanika navodi da je spremno na prekvalifikaciju i to ponajviše za programera, a zatim za uslužna zanimanja kao što su kuhar, slastičar, administrativni referent, knjigovođa i kozmetičar.
 
Ispitanici u svojim komentarima navode želju za prekvalifikacijom u farmaceuta jer "ono sigurno donosi posao".
 
Ispitanici su najmanje iskazali želju za prekvalifikacijom u radnike tekstilne industrije: "Bilo koja, samo da nije tekstil jer ne pruža mogućnost zapošljavanja.“
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Proces prekvalifikacije već je završilo 10% ispitanika. Najviše ih se odlučilo za prekvalifikaciju s područja ekonomije – marketing, knjigovođa, komercijalist i voditelj EU projekata.
 
Neki od ispitanika su prošli čak i više prekvalifikacija u nadi za (boljim) poslom – "Sa strojarstva na zaštitarstvo, a potom na krizni menadžment." komentira jedan od ispitanika.
 
Svega 5% ispitanika se ne želi prekvalificirati jer smatraju da nema potrebe za tim.
 
Ispitanici koji nisu zainteresirani za prekvalifikaciju navode da su većinom "sretno zaposleni u svojoj struci", no da ostanu bez posla bili bi "spremni nadograditi postojeća znanja ili promijeniti svoje zanimanje".
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara