Čakovec za milijun kuna kupio električne bicikle za javni prijevoz

Čakovec za milijun kuna kupio električne bicikle za javni prijevoz

Foto: ducatienergia.it

GRAD Čakovec proveo je projekt prijevoza javnim električnim biciklima pod nazivom "Štromček". Električni bicikli su hrvatski proizvod. Proizvodi ih tvrtka Ducati komponenti iz Ludbrega. Vrijednost projekta je oko milijun kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao ga je sa 40% iznosa.

Električni bicikli postižu brzinu do 25km/h što je gotovo kao i slabiji motocikl. Idealan je za gradske gužve i razgledavanje. Koristi koje stanovnici grada a i turisti ostvaruju njihovim korištenjem su mnogobrojne, primjerice, brži i ekološki prijevoz uz minimalan napor i minimalne troškove, dozvoljen pristup dijelovima grada gdje automobili ne mogu, nije potrebna registracija i vozačka dozvola, nema naplate parkinga i nema troškova za gorivo, navode iz Ministarstva zaštite okoliša.

Za energetsku učinkovitost u prometu ove godine potrošeno 31,5 milijuna kuna

"Izuzetno sam ponosan što je Čakovec jedan od prvih gradova u Hrvatskoj u kojem će građani imati priliku voziti se električnim biciklima. Dvije stanice koje su postavljene, jedna ovdje kod 2. osnovne škole, a druga kod Macanovog doma u središtu grada, omogućit će građanima da na sat vremena posude bicikl, obave u gradu ili ovdje na jugu što trebaju, te se vrate na polazište. Interes za korištenje električnih bicikala je velik te ćemo vjerojatno po gradu postaviti još punionica. Zahvaljujem se Ministarstvu i Fondu što su nam dali potporu u realizaciji ovog projekta te se preporučamo i za ubuduće, a građane pozivam da što više koriste bicikle" – rekao je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač.

Za sufinanciranje energetske učinkovitosti u prometu ukupno je ove godine osigurano 31,5 milijuna kuna, a obuhvaća, među ostalim, projekte sufinanciranja kupnje ekološki prihvatljivijih vozila građanima i tvrtkama, sufinanciranje ekoloških vozila nacionalnim i parkovima prirode, sufinanciranje ekološkog javnog prijevoza, izgradnju punionica za vozila na električni pogon, kupnju teretnih vozila na hibridni pogon, treninge eko-vožnje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara