Prijatelji životinja: Plastične vrećice moraju koštati barem dvije kune

Prijatelji životinja: Plastične vrećice moraju koštati barem dvije kune

Foto: Prijatelji životinja

NITI jedna plastična vrećica ne bi smjela biti besplatna, poručuje udruga Prijatelji životinja.

Cijena po kojoj se prodaju plastične vrećice, tvrde Prijatelji životinja, trebala bi iznositi najmanje dvije kune. Na taj bi se način, kako kažu, birala trajnija rješenja, a punio bi se i Fond za očuvanje okoliša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zakonom izglasanim u Europskom parlamentu 28. travnja 2015. državama članicama nalaže se prenošenje odredaba Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu u nacionalna zakonodavstva, s ciljem drastičnog smanjenja upotrebe plastičnih vrećica kao najvećih zagađivača ljudskog okoliša", poručuju Prijatelji životinja.

Europska komisija iznijela je šokantan podatak o preko osam milijarda odbačenih plastičnih vrećica u EU-u samo u 2010. godini, i to zbog nemogućnosti njihove ponovne upotrebe. Udruga Prijatelji životinja istodobno ukazuje na problem godišnje proizvodnje od oko 200 milijuna plastičnih vrećica u Hrvatskoj.

Prijatelji životinja već godinama predlažu naplaćivanje pristojbe na plastične vrećice tanje od 50 mikrona. "Cilj predložene mjere bio bi smanjenje njihove proizvodnje i prodaje", tvrde Prijatelji životinja.

"Osim toga, Udruga je predložila ekološki najprihvatljivije rješenje poticanjem upotrebe trajnih vrećica, torbi i košara koje se mogu višekratno koristiti. Pritom skreće pozornost na to da mjera zbrinjavanja plastičnih vrećica otkupom ne predstavlja trajno i prihvatljivo ekološko rješenje. Time se ne bi smanjila njihova proizvodnja pa tako ne bi nestao ovaj ekološki problem koji se očituje kroz trajno zagađenje okoliša, ugrožavanje cjelokupnih ekosustava te potrošnju prirodnih resursa i energija", naglašavaju Prijatelji životinja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara