Čekali "samo" 20 godina: Mali pacijenti oboljeli od raka za tjedan dana sele iz Klaićeve

Čekali "samo" 20 godina: Mali pacijenti oboljeli od raka za tjedan dana sele iz Klaićeve

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

ONO NA što se čekalo preko 20 godina napokon se i dočekalo. Djeca koja boluju od raka od ponedjeljka će se napokon liječiti u za to adekvatnom prostoru. Za tjedan dana se očekuje otvorenje preseljenog Zavoda za hematologiju i onkologiju koji je smješten u prostoru Klinike za tumore KBC Sestre milosrdnice, a dosad se nalazio u Dječjoj bolnici Zagreb u Klaićevoj.

Index je posljednjih godina neprestano upozoravao na katastrofalne uvjete u kojoj su se mali onkološki pacijenti liječili, a iako je riječ samo o privremenom rješenju, ipak će im biti bolje nego dosad.

Adaptacija prostora je kako doznaje Index, stajala oko 3 milijuna kuna, a na svečanom otvorenju će biti prisutni premijer Zoran Milanović, ministar zdravlja Siniša Varga te uprava bolnica i udruga pacijenata.

Podsjećamo, Vlada RH dala je suglasnost Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice za raspolaganje nekretninom – poslovnim prostorom površine 1194,96 metara četvornih u novoizgrađenom objektu Kliničkog bolničkog centra "Sestre milosrdnice" - Klinika za tumore, na lokaciji Ilica 197 u Zagrebu i sklapanje Ugovora o zakupu poslovnog prostora s Klinikom za dječje bolesti Zagreb, u cilju preseljenja Zavoda za hematologiju i onkologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Zapošljava se 19 liječnika i sestara

Na novoj lokaciji, ističu u Ministarstvu zdravlja osiguran je adekvatan prostor za boravak i liječenje tridesetak malih pacijenata, kao i prostor za dnevni boravak roditelja s djecom.

Uz to, Ministarstvo zdravlja je Klinici za dječje bolesti odobrilo i zapošljavanje 19 novih liječnika i medicinskih sestara, zdravstvenih radnika odgovarajućih stručnosti koji će malim pacijentima pružiti vrhunsku zdravstvenu zaštitu i skrb.

Ministarstvo zdravlja financiralo je nabavku nove opreme i adaptaciju prostora iz svojih sredstava, u vrijednosti približnoj tri milijuna kuna. Oprema uključuje namještaj, monitore za praćenje vitalnih funkcija, aspiratore, inhalatore, infuzomate i drugu medicinsku aparaturu potrebnu za adekvatnu liječničku skrb bolesnika.

"Preseljenje je bilo nužno, jer su stručna javnost, liječnici i udruge roditelja godinama upozoravali kako je lokacija Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj bolnici u Zagrebu neprimjerena za potrebe liječenja naših malih pacijenata. Stoga je Ministarstvo zdravlja u svoje prioritete za 2015. godinu uvrstilo rješenje pitanja nove lokacije za Kliniku za dječje bolesti Zagreb, budući da sadašnji prostor KDB Zagreb s obzirom na lokaciju ne dopušta njezino širenje, odnosno nadogradnju", kažu u Ministarstvu zdravlja.

Bolnica izgubila 20 milijuna kuna

Tako je Klinika za dječje bolesti Zagreb u veljači ove godine Ministarstvu zdravlja dostavila dopis kojim je zatražilo pomoć u pronalaženju odgovarajućeg prostora u koji bi se preselio Zavod za hematologiju i onkologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb. U suradnji s upravama Klinike za dječje bolesti i Kliničkog bolničkog centra Sestara milosrdnica pronađena je nova lokacija za Zavod u Klinici za tumore, Ilica 197, na kojoj će sljedećeg tjedna biti otvoren novi prostor Zavoda za hematologiju i onkologiju KDB Zagreb.

Preseljenje Zavoda za hematologiju i onkologiju tek je prva faza u dugoročnom rješavanju pitanja lokacije Klinike za dječje bolesti Zagreb, pa Ministarstvo zdravlja trenutno priprema dokumentaciju za projekt preseljenja cijele Klinike za dječje bolesti na novu lokaciju.

Podsjetimo još kako je bolnica u Klaićevoj prije tri godine izgubila donaciju od 20 milijuna kuna koju im je PBZ namjeravao dati za obnovu bolnice.

Krivac za takav katastrofalan potez nikad nije obznanjen, a nemoćni roditelji malih pacijenata okupljeni u Udruzi "Ljubav na Djelu" samo su bespomoćno promatrali kako je novac, kojeg su oni osigurali u dogovoru s bankom, propao radi nečijeg nemarnog rada.

Iako problem s Klaićevom postoji niz godina, pomalo je nevjerojatan podatak Ministarstva zdravlja da je Klinika za dječje bolesti Zagreb tek u veljači ove godine Ministarstvu zdravlja dostavila dopis kojim je zatražilo pomoć u pronalaženju odgovarajućeg prostora u koji bi se preselio Zavod za hematologiju i onkologiju.

Kako god bilo, nadamo se da će mali pacijenti sad imati humanije uvjete za liječenje i da neće opet čekati toliko dugo da se pronađe stalno rješenje za njihovo preseljenje na novu lokaciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara