Čelnik Syrize prkosi EU-u: Poništit ćemo zadnji bailout!

Čelnik Syrize prkosi EU-u: Poništit ćemo zadnji bailout!

Foto: AFP

LIDER grčke ljevičarske koalicije Syriza, Alexis Tsipras, upozorio je EU da ga ne pokušava zastrašiti ukoliko pobijedi na izborima u nedjelju.

Tsipras je novinarima kazao kako je odlučan da oformi novu vladu koja će poništiti zadnji bailout i prihvatiti novi plan utemeljen na rastu i otvaranju radnih mjesta. "EU mi neće moći prijetiti ako osvojim izbore. Dogovor o bailoutu je stvar prošlosti. U ponedjeljak zauvijek odlazi u povijest", odlučan je Tsipras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Smatra kako će lidere EU-a uvjeriti da si ne mogu priuštiti odlazak Grčke iz eurozone. "Ako samo jedna od 17 zemalja propadne, požar se neće moći zaustaviti. Kaos neće nastati samo u Grčkoj i na jugu. To će razoriti eurozonu, a to nije u ničijem interesu", objasnio je Tsipras koji zagovara ideju ostanka Grčke u eurozoni.

Najavio je i kako će u slučaju pobjede njegova stranka staviti bankarski sistem "pod javnu i društvenu kontrolu tako da se osiguraju depoziti građana Grčke". Osim toga, ima namjeru uvesti i progresivnu korporativnu poreznu stopu kako bi osigurao da oni koji najviše zarađuju više doprinesu izlasku iz krize.

Međutim, unatoč snažnom i hitrom rastu popularnosti Syrize, biračko tijelo u Grčkoj je vrlo prevrtljivo, pa ankete svako par dana sugeriraju drugo pobjednika. Hoće li Tsipras dobiti priliku svoje ideje provesti u djelo, saznat ćemo u ponedjeljak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara