Čermak će tražiti zaštitu u EU: "Vrdoljak je lagao, zašto skriva rezultate superanalize?"

Čermak će tražiti zaštitu u EU: "Vrdoljak je lagao, zašto skriva rezultate superanalize?"

Foto: FAH

CRODUX je optužio ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da je lagao kako ova tvrtka na svoje tri benzinske postaje prodaje gorivo nedovoljne kvalitete, točnije - s nepropisnom točkom filtrabilnosti za dizelsko gorivo.

U sklopu akcije Oktan koja je provjeravala kvalitetu goriva na benzinskim postajama ranije je utvrđeno kako Crodux prodaje gorivo s nepropisnom točkom filtrabilnosti za dizelsko gorivo (propisano -15 °C), a iz Croduxa sada poručuju da su Vrdoljakove optužbe putem medija nastale "na temelju nestručno i nepropisno obavljene akcije, od samoga uzimanja uzoraka, pa do analize provedene u laboratoriju Zavoda za ispitivanje kvalitete, koji za ispitivanje točke filtrabilnosti nije niti akreditiran."

Kažu kako je Vrdoljak novinarima i TV ekipama na uvid dao neprovjerene i netočne podatke o filtrabilnosti na benzinskim postajama Croduxa, "a sve to prije obavještavanja Croduxa, kao i prije konačnih rezultata superanalize."

"Dva testirana uzorka su pokazala točku filtrabilnosti -16 °C, a jedan -15 °C"

Sada iz Uprave tvrtke kažu kako su na analizu točke filtrabilnosti sami poslali kontrolne uzorke u tri nezavisna i akreditirana međunarodno priznata laboratorija - Petrol Ljubljana, I.M.U. Schwechat Beč, Societe Generale de Surveillance Prag.

"Dva testirana uzorka su pokazala točku filtrabilnosti -16 °C, a jedan -15 °C", zaključak je analize.

"Ministar gospodarstva je zlorabio položaj i neodgovorno izašao u javnost s optužbom, prije nego je dobio konačne rezultate provedene inspekcije. Superanaliza istih uzoraka na zahtjev Ministarstva gospodarstva, obavljena u laboratoriju Petrola u Ljubljani, pokazala je točke filtrabilnosti koje u potpunosti zadovoljavaju propisane uvjete filtrabilnosti, i to:

- na benzinskoj postaji Dugopolje -16 °C, na benzinskoj postaji Varaždin -16 °C,
- na benzinskoj postaji Sisak: -13 °C, ali uz mjernu nesigurnost od +/- 2 °C, pri čemu je analiza Croduxa istih kontrolnih uzoraka, za istu postaju, a napravljena u ISTOM laboratoriju, pokazala točku filtrabilnosti od -15 °C", poručili su.

Vrdoljak rezultate ima mjesec dana?

Pitaju se i zašto "ministar gospodarstva nije obavijestio javnost o rezultatima superanalize, iako ih ima već mjesec dana?"

Optužuju Vrdoljaka da je "svojim javnim istupom teško zloupotrijebio ovlasti ministra i prouzročio Croduxu (a u konačnici i državnom proračunu) višemilijunsku štetu."

"Ministar je u akciji Oktan analizu povjerio, iz samo njemu znanih razloga, tvrtki koja ne posjeduje akreditaciju propisanu za analizu filtrabilnosti. U postupku uzorkovanja goriva nisu se poštivale propisane norme", tvrde iz Croduxa.

"Nanio je izravnu štetu od najmanje 150 milijuna kuna"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije nego što je dobio konačne rezultate, neistinito, tendenciozno i zlonamjerno je obavijestio javnost. Pod izgovorom zaštite potrošača, ministar Vrdoljak je koristeći se svojom visokom političkom funkcijom, namjerno manipulirao javnošću, pokušavajući steći jeftine političke poene, ne obazirući se na štetu gospodarstvu o kojem se dužan brinuti", poručili su i dodaju da je tako "ugrozio poslovanje Croduxa koji broji 800 zaposlenih i njihovim obiteljima osigurava egzistenciju, nanio je izravnu štetu od najmanje 150 milijuna kuna koja će, zahvaljujući neodgovornosti ministra Vrdoljaka, na kraju morati biti plaćena iz proračuna Republike Hrvatske."

"Posebno je zabrinjavajuće jer je riječ o ministru koji je neposredno zadužen za razvoj i unapređenje hrvatskog gospodarstva i njegovo promicanje, pridržavajući se zakona i svih zakonskih normi.

"Vrdoljakov pomoćnik je iz zgrade Ministarstva izbacio našeg predstavnika"

Umjesto toga, svojim neodgovornim ponašanjem uzrokovao je tom istom gospodarstvu štetu, a suočen s konačnim rezultatima superanalize vlastitog Ministarstva, nije našao hrabrosti i odgovornosti suočiti se s činjenicama. Štoviše, na tiskovnoj konferenciji održanoj u Ministarstvu gospodarstva, njegov pomoćnik Ismar Avdagić prikriva konačne rezultate superanalize i iz zgrade Ministarstva izbacuje našeg predstavnika.

Umjesto isprike hrvatskim potrošačima zbog dezinformiranja i upoznavanja javnosti s istinitim nalazima te sprječavanja nastajanja daljnje štete, hrvatska javnost ostaje obmanjena neistinitim podacima koje iznosi ministar Vrdoljak", poručio je Crodux o Vrdoljaku.

Crodux očekuje i reakciju Vlade

Zaključuju kako će zbog svega toga naknadu štete ostvariti sudskim putem i daljnju zaštitu potražiti i od nadležnih institucija EU.

"Također, očekujemo od nadležnih institucija i Vlade RH preispitivanje odgovornosti ministra Vrdoljaka, moralne, političke i kaznene", poručuju iz Uprave tvrtke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara