Četiri tima istraživača, a svi imaju istu lošu prognozu za Zemlju

Četiri tima istraživača, a svi imaju istu lošu prognozu za Zemlju

Foto: Shutterstock

ANALITIČARI tvrde kako vlade država diljem svijeta ne čine dovoljno kako bi se suzbilo globalno zatopljenje koje prijeti Zemlji te kako su nacionalni ciljevi koji su prihvaćeni diljem svijeta ispod razine potrebne za neku pravu promjenu, prenosi AP.

Umjesto UN-ove granice od 2 stupnja Celzijeva svijet je na putu da se do 2100. zagrije za 2,9-3,1 stupnja Celzijeva. Do tog su zaključka došle čak četiri istraživačke organizacije koje se bave klimatskim promjenama.

Potreban je zajednički trud

Zemlje svijeta trebale bi zajedničkim snagama pokušati smanjiti emisije stakleničkih plinova, kako bi se porast prosječne temperature ograničio na 2 stupnja Celzijeva te tako spriječile strašne posljedice klimatskih promjena.

"Klimatski ciljevi koje su UN-u sada postavile vlade zemalja dovest će do globalnog zatopljenja daleko iznad razine potrebne za održavanje zagrijavanja ispod 2 stupnja Celzijeva", priopćeno je iz Climate Action Trackera.

Konkretne podatke i ciljeve za potrebe novog sporazuma o zaštiti klime u svijetu bilo je dužno objaviti 56 zemalja, među njima i Kina i SAD, koje proizvode najviše stakleničkih plinova. Sporazum bi se trebao zaključiti krajem ove godine u Parizu.

Alarmantni podaci za budućnost

Emisija stakleničkih plinova trebala bi pasti za 50 milijardi tona CO2, da bi prag ostao ispod spomenutih 2 stupnja Celzija. Svjetski top pet emitera CO2, u silaznom redoslijedu, su Kina, SAD, Europska unija, Indija i Rusija.

"Većina vlada koje su već podnijele tzv. INDC trebaju preispitati svoje ciljeve i vidjeti mogu li još nešto napraviti. Većina njih trebat će ih ojačati", rekao je Niklas Hoehne iz New Climate Instituta, koji je također sudjelovao u analizama koje su dovele do ovog alarmantnog saznanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara