Četrdeset posto Talijana želi napuštanje eurozone

Četrdeset posto Talijana želi napuštanje eurozone

Foto: freeimages.com

U ITALIJI raste otpor prema zajedničkoj europskoj valuti, a prema najnovijim anketama 40,1 posto Talijana htjeli bi da Italija napusti eurozonu, naspram početku 2014. kad ih je to željelo 25,7 posto.

Većina protivnika eura smatra da je zajednička europska valuta donijela štetu talijanskom gospodarstvu, proizlazi iz istraživanja agencije Eurispes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema mišljenju 22,7 posto ispitanika, od eura profitiraju samo bogatije članice EU, a 71,5 posto reklo je da im je kupovna moć u posljednju godinu dana snažno pala. Izdatke za darove smanjilo je njih 82 posto, 80,8 posto ih rjeđe jede vani, a 74,7 posto smanjilo je izdatke za putovanja i godišnji odmor. Osamdeset posto troši manje na elektroniku i tehnologiju.

Kad je riječ o gospodarskim izgledima njihove zemlje, Talijani su pesimistični. Čak 88 posto ispitanika smatra da se stanje gospodarstva u Italiji pogoršalo u zadnjih godinu dana, a 55,7 posto vjeruje da neće biti bolje ni ove godine.

Pod dojmom krize, smanjuje se i povjerenje u institucije. Samo 18,9 posto Talijana ima povjerenja u vlastitu vladu, a tek 10,1 posto njih vjeruje parlamentu, pokazalo je istraživanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara