Cijene u eurozoni pale 0,6%, poslovna aktivnost u SAD-u snažno porasla

Cijene u eurozoni pale 0,6%, poslovna aktivnost u SAD-u snažno porasla

Foto: Arhiva

NAKON što je promet u trgovini na malo u Njemačkoj u studenom zabilježio godišnji pad od 1,0%, prosinac je donio iznadočekivani realni rast od 4,0% u odnosu na isti mjesec 2013.

Podaci o kretanju proizvođačkih cijena u Francuskoj potvrđuju jačanje deflacijskih pritisaka budući da je prosječna godišnja stopa pada spuštena s 1,9% u studenom na -2,9% u prosincu 2014. godine, navode analitičari RBA.

Ubrzao pad cijena u eurozoni

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stopa nezaposlenosti u eurozoni spustila se u prosincu na 11,4%, premda su predviđanja bila na razini iz prethodnog mjeseca (11,5%). Nadalje, prve procjene kretanja inflacije za siječanj potvrđuju jačanje dezinflacijskih pritisaka u eurozoni. Naime nakon godišnjeg pada od 0,2% u prosincu, indeks potrošačkih cijena u siječnju zabilježio je prema prvim procjenama pad od 0,6% u odnosu na siječanj 2014.

U posljednjem tromjesečju 2014. realni godišnji rast BDP-a u SAD-u iznosio je +2,6%, znatno ispod očekivanih +3,1%. Uz smanjenu državnu potrošnju, kretanje BDP-a ponajprije je rezultat povećane potrošnje i posljedično veće uvozne ovisnosti koja je u pozitivnoj vezi s jačanjem američkog dolara na međunarodnim deviznim tržištima.

Poslovna aktivnost u SAD-u snažno porasla

Istovremeno, Chicago Purchasing Manager Indeks, pokazatelj poslovne aktivnosti u SAD-u, zabilježio je snažan rast sa 58,8 u prosincu na 59,4 u siječnju (iznad očekivanih 57,5), ukazujući na pozitivne trendove u broju narudžbi, proizvodnje i zaposlenosti u segmentu prerađivačke industrije.

Također, objavljeni su rezultati Univ. of Michigen ankete o očekivanjima potrošača koji su u siječnju zabilježili razinu blago nižu od one iz prethodnog mjeseca (91,0), potvrđujući visoku razinu optimizma potaknutu nižim cijenama energenata te solidnim ostvarenjima na tržištu rada u SAD-u.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara