Čileanska predsjednica: Želimo nova područja suradnje s Hrvatskom

Foto: Guliver Image / Getty Images

ČILE želi proširiti suradnju s Hrvatskom, poručila je novoizabrana čileanska predsjednica Michelle Bachelet na sastanku sa šeficom hrvatske diplomacije Vesnom Pusić u ponedjeljak navečer u Santiagu.

"Želimo nastaviti surađivati s Hrvatskom, ali i pronaći nova područja suradnje", istaknula je novoizabrana predsjednica Bachelet, koju je zanimao put Hrvatske prema EU, kao i hrvatska iskustva kao nove članice, priopćio je MVEP.

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, kao izaslanica predsjednika Republike Hrvatske, boravi u Santiagu povodom inauguracije nove predsjednice koja će biti danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pusić je čileansku predsjednicu podsjetila kako su na sastanku na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku 2012. razgovarale o ženama u Afganistanu. "Važno je da utjecajne žene širom svijeta naprave neformalnu mrežu kako bi osigurale da pitanje žena i ženskih prava u Afganistanu ostane na agendi i nakon izlaska međunarodnih snaga iz te zemlje", istaknula je ministrica Pusić. Prava žena su, na žalost, pitanje koje prvo prestane biti međunarodna tema kada se radi o kriznim ili konfliktnim situacijama, dodala je.

Bachelet je rekla kako su prava žena ključna tema međunarodnih odnosa te istaknula kako je važno identificirati i pronaći donatore koji bi radili na projektima jačanja prava žena te izrazila potporu inicijativi za stvaranjem neformalne mreže žena.

Michelle Bachelet bila je predsjednica Čilea od 2006. do 2010. i nakon četverogodišnje stanke ponovo pobijedila na predsjedničkim izborima u prosincu. Prva je žena na čelu Čilea u povijesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara