Cipras: Pregovori s međunarodnim kreditorima uskoro će imati sretan završetak

Cipras: Pregovori s međunarodnim kreditorima uskoro će imati sretan završetak

Foto: FAH

GRČKI premijer Aleksis Cipras predvidio je u petak da će pregovori s međunarodnim kreditorima o nastavku financiranja imati sretan završetak, a istodobno je predsjednik euroskupine Jeroen Dijsselbloem rekao da razgovori napreduju, ali nedovoljno brzo da se sporazum postigne idući ponedjeljak.

Međutim, kako Grčka brzo ostaje bez novca, izvori bliski razgovorima s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Europskom komisijom i Europskom središnjom bankom (ECB) govore da nije ostvaren napredak na ključnim pitanjima mirovina, reforme tržišta rada i proračunskih ciljeva.

"Uvjeren sam da ćemo uskoro imati sretan završetak unatoč svim teškoćama. Iznjedrit ćemo sporazum koji će se uskoro zaključiti u Europi", rekao je Cipras, koji je osobno preuzeo nadzor nad pregovorima, u petak u grčkom parlamentu.

Grčki premijer kaže da njegova vlada "čini sve što može kako bi postigla iskren i obostrano koristan dogovor s partnerima", ali nije naznačio hoće li popustiti zahtjevima kreditora za bolnim reformama.

Ciprasova vlada povukla je "crvene linije" i da neće više smanjivati mirovine i olakšati otpuštanja u privatnom sektoru. Popustila je na nekim pitanjima poput poreza na dodanu vrijednost ili privatizaciji, ali i dalje postoje velike razlike u odnosu na ono što žele kreditori.

U Rimu je šef euroskupine Dijsselbloem rekao da sastanak ministara financija eurozone u ponedjeljak neće biti presudan, ali je dodao da pregovori napreduju. Grčki partneri će razmotriti smanjenje duga tek kada se Atena obveže na reforme i završi postojeći program financiranja, rekao je.

Talijanski ministar gospodarstva Pier Carlo Padoan rekao je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Dijsselbloemom da je uvjeren u "dogovor u razumnom vremenu".

Viši dužnosnik EU-a rekao je da Bruxelles vjeruje da Atena ima dovoljno novca da plati ključnu tranšu duga MMF-u u utorak, a ostalo podmiri do kraja svibnja. Kraj svibnja je krajnji rok za postizanje dogovora kako bi neki europski parlamenti stigli ratificirati nastavak financiranja Grčke. Postojeći program pomoći Ateni istječe krajem lipnja.

Kao i mnogo puta od početka krize, dosta toga ovisi o poziciji Njemačke. Cipras je nekoliko puta telefonski razgovarao s kancelarkom Angelom Merkel ovaj tjedan, obznanio je glasnogovornik njemačke vlade, ali o pojedinostima nije htio. Po izvorima iz njemačke vlade, Merkel je sklona pristati na nastavak financiranja, ali se Cipras zauzvrat mora ozbiljno obvezati na reforme.

Druga prepreka Grcima bi mogla stići iz Finske. Timo Soini, čelnik euroskeptične Stranke Finaca, koja je osvojila drugo mjesto na izborima i ušla u vladajuću koaliciju, i mogući budući ministar financija, nekoliko je puta izjavio kako bi bilo najbolje da se Grčku izbaci iz eurozone.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara