Cipras traži da Njemačka plati odštetu za nacističke ratne zločine

Cipras traži da Njemačka plati odštetu za nacističke ratne  zločine

Foto: Hina

JEDAN od prvih poteza novog grčkog premijera Aleksisa Ciprasa bio je posjet memorijalnom centru u Kaisariani gdje su 1944. godine nacisti smaknuli 200 grčkih aktivista u znak odmazde za ubojstvo njemačkog časnika.

Riječ je o posjetu koji je prožet simbolizmom, piše Washington Post. U posljednjih pet godina Njemačka je odigrala ključnu ulogu u nametanju i provedbi striktnih mjera štednje s kojima je uvjetovana pomoć međunarodnih zajmodavaca.

Siriza je u susret izborima povela gotovo jednogodišnju kampanju u kojoj je isticala da odnos Njemačke prema Grčkoj ima povijesnu dimenziju i da bi Nijemci trebali pokazati više strpljenja i "milosti". Retorika protiv Njemačke je kulminirala kako su se približavali izbori pa je Cipras prošlog mjeseca rekao da će tražiti oprost dugova, ali i "novac koji nam je Njemačka dužna iz Drugog svjetskog rata, uključujući odštetu" za ratne zločine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema istraživanju kojeg je u 2013. godini zatražila vlada poraženog premijera Antonisa Samarasa, Njemačka je Grčkoj dužna oko 200 milijardi eura za štetu nastalu tijekom nacističke okupacije. Samaras nije iskoristio rezultate studije kao političku polugu u pregovorima, no nova vlada bi mogla pokazati više spremnosti da "povijesni dug" iskoristi u razgovorima oko otpisivanja i smanjenja potraživanja.

Stav Sirize ima i pobornike u Njemačkoj, barem kada je riječ o tamošnjim ljevičarima. "S moralnog gledišta, Njemačka bi trebala platiti ove stare kompenzacije i 'ratne zajmove' na koje je prisilila Grčku tijekom okupacije," rekla je Gabriele Zimmer, istaknuti članica ljevice i predsjednica socijalističke stranke Die Linke koja je u savezništvu sa Sirizom u Europskom parlamentu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara