Corriere: Al Qaeda je na Filipinima htjela ubiti Papu

Corriere: Al Qaeda je na Filipinima htjela ubiti Papu

Foto: Hina

LOKALNI ogranak Al Qaede Jamaah Islamiyah želio je ubiti Papu tijekom njegovog posjeta Filipinima. Izvršitelj napada trebao je biti malezijski terorist poznat pod nadimkom Marwan, čije je pravo ime Zulkifi bin Abdhir, stručnjak za eksplozive čije su "usluge" koristile mnoge džihadističke organizacije. Ove je informacije, kako prenosi Corriere dela Serra, iznio šef filipinske policije i bivši čelnik njihovih SWAT-ovaca.

Prema njegovim informacijama Marwan je trebao izraditi bombu koja bi eksplodirala tijekom Papine procesije navečer 18. siječnja, na putu do mjesta na kojem je održana misa. Filipinci nisu kazali što je razlog neuspjeha atentata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tjedan dana nakon kasnije, Marwan je ubijen u akciji specijalaca. Njegovu smrt potvrdio je i FBI, piše Corriere dodajući da je za njim bila raspisana nagrada od milijuna dolara.

Jamaah Islamiyah počinila je neke od najkrvavijih napada u regiji, među kojima je i ona u listopadu 2002. u noćnom klubu na Baliju kada je poginulo preko 200 osoba i ranjeno također preko 200 osoba, većinom stranih turista.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara