Crna prognoza Gordona Browna: Grčka u kaosu izlazi iz eurozone, Francuska i Italija će trebati ogromnu pomoć

Crna prognoza Gordona Browna: Grčka u kaosu izlazi iz eurozone, Francuska i Italija će trebati ogromnu pomoć

Foto: AFP

BIVŠI britanski premijer Gordon Brown je optužio europske lidere zbog lošeg postupanja u krizi te je dodao kako sada Europi prijeti "izgubljeno desetljeće".

Brown misli kako će Francuska i Italija možda morati tražiti ogromnu financijsku pomoć, dok se europska ekonomija nalazi u "silaznoj spirali kojoj se ne vidi kraj". Smatra da je vrlo vjerojatno da će Grčka pretrpjeti "kaotičan" izlazak iz eurozone bez obzira na rezultat nedjeljnih izbora.

Vođe opsjednute deficitom i nacionalnim dugovima

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zbog tog izlaska će još mnoge zemlje pasti u probleme. Brown u svom članku u Reutersu piše da će europske banke možda trebati dodatnih 400 milijardi eura pomoći. Prije summita država G20 u Meksiku, Brown je pozvao svjetske lidere da iznesu radikalne prijedloge kako bi se spriječio kolaps.

Brown smatra kako će i zbog nedostupnosti posuđivanja novca na tržištu ubrzo druge "pakete pomoći" morati zatražiti Portugal i Irska. "Nažalost Italija, a možda i Francuska, će možda ubrzo slijediti Španjolsku u nedostatku financija, ako se još produbi europska recesija", napisao je Brown i dodao kako čak niti njemačke banke, koje stoje vrlo dobro, nisu imune na potrebe za svježim kapitalom.

Bivši britanski premijer je optužio europske vođe zbog "jednodimenzionalne opsjednutosti" sa rezanjem proračunskih deficita i nacionalnih dugova. smatra kako ih je to dovelo do ignoriranja stalnim "potresa" u bankarskom sektoru kao i putu prema ekonomskom rastu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara