Crveni križ BiH ne odustaje od Dječjeg sela kod Dubrovnika

Crveni križ BiH ne odustaje od Dječjeg sela kod Dubrovnika

Screenshot: YouTube

CRVENI križ Bosne i Hercegovine neće se odreći vlasništva nad kompleksom nekadašnjeg Dječjeg sela u Lozici od Dubrovnika i od tijela vlasti te zemlje zatražit će potporu kako bi vrijedno zemljište i nekretnine vratio u posjed, izjavio je predsjednik te humanitarne organizacije Rajko Lazić kako ga u utorak citira sarajevski "Dnevni avaz".

"Mi se nikada nećemo odreći ove imovine", izjavio je Lazić najavivši kako će Crveni križ ovaj problem aktualizirati u kontaktima s Predsjedništvom BiH, od kojega očekuju pomoć pri komunikaciji s tijelima vlasti u Hrvatskoj.

Dječje selo u Lozici od 1951. godine korišteno je kao ljetovalište i odmaralište za djecu iz BiH sve do 1991. godine, kada je hrvatska vlada donijela posebnu uredbu kojom je zabranila raspolaganje nekretninama

Sudski spor pokrenut 2008. godine

Po okončanju rata CK BiH je 1997. godine prvi put zatražio povrat tog kompleksa smatrajući ga svojim vlasništvom, a 2008. godine Crveni križ općine Novo Sarajevo, koji je do rata zajedno s Crvenim križom SR BiH upravljao kompleksom, pokrenuo je i sudski spor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjev za povratom kompleksa osporila je gradska uprava Dubrovnika, u kojoj su ocijenili kako Crveni križ BiH ne posjeduje potrebnu dokumentaciju kojom bi dokazao vlasništvo.

Kompleks od više milijuna eura zjapi prazan

Prema informacijama koje trenutačno imaju u Crvenom križu BiH, svi objekti Dječjeg sela, gdje su tijekom rata bile smještene izbjeglice, napušteni su, no drže kako su u razmjerno dobrom stanju pa bi se uz adaptaciju brzo mogli početi koristiti.

Kompleks nekadašnjeg Dječjeg sela prostire se na oko četiri i pol tisuće četvornih metara, a uz zemljište na samoj morskoj obali, koje uključuje plažu, čine ga i barokni dvorac, trokatna zgrada u kojoj je bio hotel te još dvije građevine koje su nekada bile luksuzne vile.

Neslužbena je procjena kako cijeli kompleks vrijedi više milijuna eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara