DHMZ: Proljeće će biti toplije od prosjeka, uz manju količinu oborina

DHMZ: Proljeće će biti toplije od prosjeka, uz manju količinu oborina

Foto: Shutterstock

IAKO je poznata američka meteorološka kompanija Accuweather objavila kako Hrvatskoj prijeti "najkišovitije proljeće svih vremena, praćeno poplavama“, Državni hidrometeorološki zavod to demantira.

"Proljeće 2015. će u Hrvatskoj biti uglavnom prosječno toplo ili toplije od klimatološkog srednjaka uz prosječnu, ponegdje čak i manju količinu oborine od uobičajene", priopćio je DHMZ,  koji vrijeme predviđa prema prognostičkim materijalima koje preuzima od Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) u Readingu (Velika Britanija), a na temelju kojih se izrađuju službene sezonske prognoze vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema DHMZ-u tromjesečna prognoza vremena za Hrvatsku za razdoblje ožujak - svibanj 2015. pokazuje da će temperatura biti u granicama prosjeka ili viša od njega, osobito u travnju i svibnju, uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. To ne znači da u navedenim mjesecima ne može biti razdoblja hladnijeg vremena, moguće i s izraženijim negativnim odstupanjima od uobičajenih srednjih vrijednosti.

Oborine će biti prosječne

S druge strane, sezonska količina oborina predviđa se oko prosjeka ili ponegdje manja od njega. To također ne znači da tijekom prognostičkog razdoblja ne može biti dana s izraženijom oborinom, ali i razdoblja bez oborina (signal za manjak oborina npr. postoji u ožujku).

I dugoročne prognoze ostalih velikih meteoroloških službi, npr. Met Office-a iz Velike Britanije, kao i sezonske prognoze koju izrađuje IRI (International Research Institute for Climate and Society; University of Columbia, SAD), pokazuju da se za područje Hrvatske, ali i za dio srednje i jugoistočne Europe te veći dio Sredozemlja predviđa također pozitivno odstupanje sezonske temperature od klimatološkog srednjaka ili najmanje prosječno toplo. Što se oborina tiče, očekuju se uglavnom uobičajene količine oborine, zaključuje DHMZ.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara