DIP: Štandovi Stožera mogli bi omesti glasovanje o braku

Foto: Narodne novine

POSTAVLJANJE štandova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara u blizini glasačkih mjesta na kojima će se u nedjelju, 1. prosinca, glasovati na državnom referendumu o ustavnoj definiciji braku, moglo bi omesti glasovanje, ocijenilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Birači bi se mogli dovesti u zabludu da se Stožerovo prikupljanje potpisa odnosi na državni referendum o braku, te da svojim potpisima podržavaju ili glasuju za referendum koji se baš na taj dan održava u obližnjem glasačkom mjestu, odgovorili su iz DIP-a općini Lukač te Zadru i Vinkovcima, koji su tražili tumačenje što učiniti sa zahtjevima da se štandovi Stožera postavljaju na javnoj površini "na lokacijama ispred zgrada" u kojima će se u nedjelju glasovati na referendumu.

DIP kaže i da bi, ukoliko se veliki broj ljudi bude zadržavao na i u blizini štandova, to moglo otežati i pristup glasačkom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjeća i na zakonsku obvezu Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da policiji prijavi mjesto na kojem će se prikupljati potpisi pet dana prije početka prikupljanja.

Stoga, ukoliko nadležni gradovi i općine do dana sastavljanja ovog dopisa nisu donijeli odluku o postavljanju štandova u blizini glasačkih mjesta na kojima će se 1. prosinca održavati državni referendum o ustavnoj definiciji braka, potpisi se na tim mjestima u nedjelju niti neće moći prikupljati, navodi DIP.

Prema zakonu o referendumu potpisi za raspisivanje referenduma mogu se prikupljati na svakom za to prikladnom mjestu, sukladno odluci predstavničkog tijela grada odnosno općine.

DIP nije ovlašten utjecati na donošenje tih odluka, pa niti očitovati se o načinu donošenja odluke o zahtjevu građanske inicijative Stožer za obranu hrvatskog Vukovara za postavljanjem štandova za prikupljanje potpisa, kažu iz DIP-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara