DORH skriva krupne ribe u aferi Kamensko: Istraživali pljačku Kamenskog pa podigli prijavu za kobilje mlijeko!

DORH skriva krupne ribe u aferi Kamensko: Istraživali pljačku Kamenskog pa podigli prijavu za kobilje mlijeko!

Foto:Arhiva

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv pet hrvatskih državljana i to Petra Tonkovića bivšeg čelnika Fonda za razvoj i zapošljavanje, bivšeg čelnika tvrtke Dalta Antuna Crlenjaka, čelnika tvrtke Vilinske poljane Davora Vlajčevića, Damira Rihtarića bivšeg čelnika Kamenskog kao i bivšeg zaposlenika Hrvatske poštanske banke Ivana Sablje. Optužnica DORH-a tereti ih za aferu "kobilje mlijeko" koju je otkrio Index te o toj aferi detaljno pisao.

> Index doznaje: Državne milijune za kobilje mlijeko Pavićevim partnerima dao je i Vinko Mladineo

> Uhićeni Pavićevi partneri izmuzli od države 14 milijuna kuna za projekt kobiljeg mlijeka

 > Index doznaje - Država je pomogla u rasturanju Kamenskog: Vilinskim poljanama milijuni za uzgoj pastuha

Informaciju da je podignuta optužnica dobili smo jutros od državnog odvjetništva koji su odgovarajući na upit Indexa koliko je održano zajedničkih sastanaka MUP-a, DORH-a i Ministarstva financija, a koji su najavljeni prije 11 mjeseci u sklopu istrage za propast i preuzimanje Kamenskog - odgovorili da je jučer podignuta optužnica za "kobilje mlijeko" upravo u sklopu istrage za Kamensko.

Prema informacijama Indexa istraga oko Kamenskog od kada je na čelu MUP-a Ranko Ostojić, inače bivši zaposlenik Ninoslava Pavića, nije se pomakla s mjesta dok je afera "kobilje mlijeko" tek manji krak operacije preuzimanja i uništavanja tvornice Kamensko da bi se došlo do atraktivnog zemljišta u centru Zagreba.

Zanimljivo je kako optužnica više puta spominje tvrtku Vilinske poljane za koju je utvrđeno kako je Pavić bio suvlasnik, a Vlajčević njegov partner.  No, Pavića se ne spominje. Štoviše, neki od glavnih aktera afere Kamensko za sada još nisu bili na informativnom razgovoru u policiji.

Prema optužnici za aferu kobilje mlijeko, Tonković se kao prvookrivljeni tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, dok se Crlenjak i Vlajčević terete zbog kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Tereti se i tvrtka Eko grad iz Vukovara zbog kaznenog djela zlouporabe položaja, dok se Sabljo tereti za poticanje na kazneno djelo pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naime, Tonković je kao čelnik Fonda za razvoj na traženje i nagovor Crlenjaka koji je bio direktorom Eko Grada i član Nadzornog odbora tvrtke Kamensko i Vlajčevića koji je bio osnivač Eko Grada i i direktor tvrtke Vilinske poljane i član Nadzornog odbora Kamensko odobrio isplatu od 14 milijuna kuna unatoč tome što je znao da nisu ispunjeni uvjeti po kreditu s obzirom da je trebala biti izgrađena farme za uzgoj kobila i proizvodnju kobiljeg mlijeka.

Posuđivali novac

Dogovor za kredit bio je da tvrtka Kamensko zaključi Ugovor o pružanju usluga sistematskih pregleda uz naknadu s Ginekološkom ordinacijom Tonkovićeve majke. Državno odvjetništvo utvrdilo je u sklopu istrage o preuzimanju Kamenskog kako novac od kredita nije korišten namjenski već je korišten za davanje pozajmica pravnim i fizičkim osobama povezanim s Crlenjakom i Vlajčevićem koji su vodili operaciju preuzimanja Kamenskog.

"U svrhu plaćanja navedenih usluga, Rihtarić je kao direktor trgovačkog društva Kamensko (koje nije imalo sredstava za isplatu u iznosu od 520.000,00 kuna po Ugovoru) zaključio  dva ugovora o zajmu na iznos od po 260.000,00 kuna s trgovačkim društvom "Ars Projekt" kojeg je osnivač trgovačko društvo "Vilinske poljane" te s Vlajčevićem koji je isti potpisao u ime trgovačkog društva "Vilinske poljane" a koja sredstva potječu iz kredita Fonda. Na opisani način na štetu Fonda trgovačkom društvu "Eko gradu" je pribavljena nepripadna imovinska dobit u ukupnom iznosu od 14.000.000,00 kuna", stoji u optužnici u kojoj se ne navode imena, a imena tvrtki navedena su inicijalima.

Radnice na pregledima


Državno odvjetništvo utvrdilo je i kako su dio sredstava, temeljem Ugovora o zajmu Vilinske poljane doznačile trgovačkom društvu Kamensko nakon čega je potpisan Ugovor o pružanju usluga sistematskih pregleda za radnice tog trgovačkog društva s navedenom ginekološkom ordinacijom u vrijednosti od 260.000,00 kuna.

"Na opisani je način proračun Republike Hrvatske oštećen u iznosu od najmanje 14.000.000,00 kuna", navodi se na kraju optužnice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara