Da bi spasila radna mjesta, Vlada uvodi i neradni četvrtak

Da bi spasila radna mjesta, Vlada uvodi i neradni četvrtak

Foto: Hina

VLADA je na današnjoj sjednici usvojila prijedlog zakona o potporama za očuvanje radnih mjesta, kojim se, uz dosadašnju mogućnost neradnog petka, otvara i mogućnost neradnog četvrtka.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kaže da bi Vlada provedbom predloženog zakona ove godine mogla spasiti dvije tisuće radnih mjesta. Dodaje da je za predložena zakonska rješenja dobio potporu socijalnih partnera, a u proračunu je za provedbu zakona osigurano pet milijuna kuna u ovoj godini.

Zakon će, prema njegovim riječima, omogućiti poslodavcima u poteškoćama, koji izrade program poslovnog oporavka i program za očuvanje radnih mjesta, a regulirali su obveze poreza i doprinosa, korištenje potpora za očuvanje radnih mjesta, kao potpora male vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pri tome se potpora za skraćivanje punog radnog vremena utvrđuje kao razmjerni dio iznosa plaće za broj radnih sati za koje je radniku skraćeno radno vrijeme, a najviše do iznosa minimalne plaće.

Vladinim prijedlogom se, uz dosadašnju mogućnost neradnog petka, otvara i mogućnost neradnog četvrtka. Naime, prema prijedlogu zakona, poslodavac skraćuje puno radno vrijeme tako da se kao puno radno vrijeme za pojedinog radnika, odredi radno vrijeme u trajanju od najmanje šezdeset posto punog radnog vremena prije njegova skraćivanja. Preostalih 40 posto odnosi se na 16 sati, odnosno dva radna dana.

Radniku kojemu je skraćen radni tjedan država će, kao i do sada, isplaćivati razliku plaće za razmjeran broj radnih sati za koje mu je skraćeno radno vrijeme.

Novost u odnosu na dosadašnje rješenje je i to što će se potpore za očuvanje radnih mjesta usmjerene na radnika moći koristiti 12 umjesto dosadašnjih šest mjeseci. Vlada uz to otvara i mogućnost 12-mjesečnog korištenja potpore za neradne dane unutar tri godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara