Zbog Vlade 9 tisuća mladih ostalo bez posla: "Ja sam SDP-ovac, ali sam razočaran time što se radi"

Foto: Hina

HRVATSKI zavod za zapošljavanje znao je da su rebalansom državnog proračuna ovogodišnja sredstva za provedbu aktivne politike zapošljavanja smanjena za 177 milijuna kuna zbog čega su sve mjere stavljene na čekanje, ali ipak nije našao za shodno o tome obavijesti i građane koji već nekoliko mjeseci čekaju na odgovor HZZ-a kad će im se odobriti da rade barem i za tih 1600 kuna jer drugog posla nemaju.

Indexu se javio čitatelj koji kaže kako je putem poznanstava uspio nekako doći do posla u manjem mjestu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji gdje ga je jedna od malih ustanova obećala uzeti na stručno osposobljavanje za 1600 kuna, ali su za to trebali odobrenje HZZ-a. Međutim ni nakon dva mjeseca čekanja nitko mu nije ništa javljao, a dodaje kako zna i one koji još od studenog čekaju na odobrenje ili bilo kakav odgovor HZZ-a.

"Pošto mi s HZZ-a nikada nisu pomogli u vezi posla, niti sam uspio dobiti posao unatoč tome što sam se maksimalno trudio slati zamolbe i odlaziti na 100-tinjak razgovora za razne poslove koji uključuju razne psihotestove i ostale gluposti, kao ekonomist s fakultetom sam se obradovao i tom stručnom osposobljavanju koje bi mi pomoglo koliko toliko jer smo ja i žena upravo dobili dijete. I sada kada nam je potreban izvor financija, od pomoći ništa. Primljen sam za SOR u računovodstvu jedne manje ustanove, i to na moju inicijativu i dobar odnos s poslodavcem. Već preko dva mjeseca čekamo da se to odobri ali od toga ništa", stoji u pismu kojeg je naš čitatelj poslao HZZ-u.

"Do posla samo ako ste u HDZ-ovoj obitelji"

U njemu stoji kako je "posao u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, u jednom manjem mjestu, gdje lokalni HDZ-ovci i dalje glume šerife te je moguće doći do nekog poslića samo ako ste u njihovoj "obitelji".

"Ja sam u SDP-u i puno vremena sam uložio s ekipom u kampanji i to svaki put kada je bilo potrebno. Organizirali smo puno akcija, susreo sam se s mnogim sadašnjim SDP-ovim ministrima koji su nam došli dati podršku na tribinama kako bi ovdje skinuli "stare HDZ-ovce" koji haraju ovim mjestom od 90-ih, jedni te isti ljudi, koje predvodi gradonačelnik sa srednjom strojarskom školom. Sramota. Prema tome želim reći, da sam razočaran SDP-om svakim danom sve više. U ovom mom podužem pisanju ne tražim komentar na ovo što sam pisao, Već samo odgovor na pitanje, kada se može očekivati odobrenje za stručno osposobljavanje?", stoji u pismu kojeg je potpisao kao "Ekonomist s diplomom koji samo želi prehraniti svojeg sinčića starog dva tjedna".

Međutim na njega nije dobio nikakav odgovor HZZ-a.

Jednako tako HZZ nije odgovorio ni na Indexov upit, da bi par dana kasnije ministar rada Mirando Mrsić na konferenciji na medije u HZZ-u izvijestio javnost da su sve mjere zapošljavanja obustavljene do daljnjeg, a kada će biti nastavljene ovisi o sredstvima koje će Hrvatska od Europske komisije dobiti kroz Garanciju za mlade.

Time će biti pogođeno oko 12.000 osoba, većinom mladih, koje neće moći koristiti neku od mjera koje su se provodile zadnje dvije godine, a najpoznatija je zapošljavanje bez zasnivanja radnog odnosa na godinu dana, odnosno pripravništvo za 1600 kuna mjesečno.

Milanovićevo obećanje nezaposlenima ništa ne znači

Iz programa "Garancija za mlade" Hrvatska bi trebala u ovoj godini dobiti oko 150 milijuna eura, no program koji je Hrvatska poslala u Bruxelles još mora odobriti Europska komisija.

Prema izjavama ravnateljice HZZ-a Ankice Paun Jarallah ukupno je obrađeno 9.000 novih zahtjeva za uključenje u mjere aktivne politike zapošljavanja koje su sada na čekanju.

S druge strane premijer Zoran Milanović obrušio se na medije jer su prenijeli Mrsićeve izjave da se do daljnjeg ukidaju mjere.

Milanović je izjavio da Vlada ne ukida poticaje za zapošljavanje mladih iz mjera aktivne politike zapošljavanja, već će sredstva za to povući iz europskog programa poticanja zapošljavanja mladih pod nazivom Garancija za mlade.

"Ništa ne ukidamo, to je netočna informacija, da je točna valjda bi već prije deset dana pri rebalansu proračuna netko to primijetio", rekao je premijer, dok s druge strane 9000 ljudi koji su već uspjeli naći nekog da ih primi za 1600 kuna sada sjede doma i čekaju bez ikakvih prihoda, a utjehu im niti najmanje ne predstavljaju Milanovićeva obećanja da će novac za mjere zapošljavanja dobiti od Europske komisije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara