Dačić: Očekujem pritiske na Srbiju da uvede sankcije Rusiji

Foto: FAH

SRBIJANSKI šef diplomacije Ivica Dačić očekuje da će zbog ukrajinske krize Srbija biti pod sve većim pritiskom da se pridruži sankcijama Europske unije i zapadnih zemlja Rusiji i promjeni svoju vanjsku politiku prema Ukrajini, piše u četvrtak beogradski tisak.

"Očekujem sve jači pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, kako se sukob u Ukrajini bude zaoštravao", rekao je Dačić za beogradski list "Danas" ocjenjujući da će se odnos EU prema stajalištu Beograda prema sankcijama Moskvi mijenjati sukladno razvoju događaja i intenzitetu sukoba u Ukrajini te zaoštravanju sukoba na relaciji EU-Rusija.

Glede oštre poruke nove šefice eurodiplomacije Federice Mogherini o raskidu partnerstva EU i Rusije, Dačić očekuje veći pritisak da i Srbija promijeni svoju vanjsku politiku prema ukrajinskoj krizi.

"Ovisno o razvoju situacije u Ukrajini, tako će se formirati i stajalište EU", rekao je Dačić, naglasivši kako zbog imenovanja Mogherini na mjesto visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost ne očekuje načelnu promjenu odnosa prema Srbiji kakav je imala njezina prethodnica Catherine Ashton.

"Očekujem uzajamno povjerenje, razumijevanje i partnerstvo", rekao je Dačić.

Mogherini je tijekom posjeta Beogradu koncem srpnja, tada kao talijanska ministrica vanjskih poslova, poručila domaćinima kako se od Srbije očekuje da "u idućem razdoblju poveća razinu usuglašenosti vanjske politike s EU", a šef srpske diplomacije Ivica Dačić rekao je da Beograd tu njezinu izjavu ne tumači kao ultimatum.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara