Dačić: Presuda za genocid u Haagu okončat će takmičenje oko toga "tko je veći zločinac"

Dačić: Presuda za genocid u Haagu okončat će takmičenje oko toga "tko je veći zločinac"

Foto: FAH

SRBIJANSKI šef diplomacije Ivica Dačić ocijenio je u nedjelju da će presuda Međunarodnog suda pravde (ICJ) po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid označiti kraj procesa koji traje već 15-20 godina i biti prilika da dvije zemlje ostave iza sebe probleme iz prošlosti i okrenu se budućnosti.

“Očekujem da će Međunarodni sud pravde zaista biti sud pravde”, rekao je Dačić u povodu presude koju će ICJ objaviti 3. veljače.

Dačić se, govoreći u nedjelju na redovitoj mjesečnoj tiskovnoj konferenciji, nije želio upuštati u prognoze i predviđanja presude koju će u utorak priopćiti ICJ.

Ovo je kraj takmičenja "tko je veći zločinac"

Ta presuda će, po Dačićevu uvjerenju, označiti kraj procesa koji traje već 15-20 godina i "stavljanje točke na potrebu da se i jedni i drugi pred nekim trećim sporimo tko je veći zločinac".

On je ocijenio i da će to biti prilika da se to pitanje ostavi u prošlosti i da se dvije zemlje okrenu budućnosti.

“Pošto s hrvatske strane nije bilo političke volje da se tužbe zajednički povuku, proces pred ICJ-em u Den Haagu bio je jedino rješenje, i na tu presudu ne postoji pravo žalbe", rekao je Dačić, koji je i prvi potredsjednik srbijanske vlade.

Dačić je, naglasivši da Srbija osuđuje sve ratne zločine, istaknuo i da svi trebaju "nastaviti s procesuiranjem svih optuženih za ratne zločine”.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara