Dačić pozvao donatore da pomognu Srbiji i BiH u oporavku od poplava

Dačić pozvao donatore da pomognu Srbiji i BiH u oporavku od poplava

Foto: Hina

SRBIJANSKI vicepremijer i šef diplomacije Ivica Dačić pozvao je u ponedjeljak sve zemlje sudionice donatorske konferencije koja će se u srijedu održati u Bruxellesu da pomognu Srbiji i BiH u otklanjanju posljedica katastrofalnih poplava u svibnju.

Dačić je, kako izvješćuje Radio-televizija Srbije (RTS), nakon sastanka s dužnosnicom Programa UN za razvoj (UNPD) Hellen Clark, rekao kako očekuje nekoliko stotina milijuna eura pomoći za oporavak Srbije i Bosne od poplava.

"Koliko će sredstava biti prikupljeno, ne može se sada reći, ali sigurno očekujemo nekoliko stotina milijuna eura kad je riječ o zajedničkim donacijama za Bosnu i Srbiju", rekao je Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Clark je najavila da će u utorak osobno posjetiti poplavljena područja u Srbiji da bi se uvjerila u razmjere štete i stanje na terenu.

U Bruxellesu će 16. srpnja biti održana donatorska konferencija koju organiziraju Francuska i Slovenija, a njezin je domaćin Europska komisija.

U poplavama sredinom svibnja u Srbiji stradalo je 57 osoba, a šteta u središnjim i zapadnim dijelovima zemlje koji su najteže pogođeni poplavnim valom je oko 1,5 milijardi eura.

U izradi izvješća srbijanske vlade o šteti sudjelovali su i predstavnici EU-a, Svjetske banke, te 30 stručnjaka UN-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara