Danas presuda Zdravku Tolimiru: "Cilj bio trajno uklanjanje muslimana iz Srebrenice i Žepe"

Danas presuda Zdravku Tolimiru: "Cilj bio trajno uklanjanje muslimana iz Srebrenice i Žepe"

Foto: AFP

HAŠKI sud će danas donijeti presudu pomoćniku bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića za obavještajno-sigurnosna pitanja generalu Zdravku Tolimiru.

Tolimir je optužen za genocid u Srebrenici, a tužitelji su za njega tražili doživotnu kaznu tvrdeći da je proveo zapovijed predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i generala Mladića da se svi vojno sposobni muslimanski muškarci iz Srebrenice ubiju. Sumnjaju da je upravo on isplanirao zločin. Tolimir tvrdi da takva zapovijed nije izdana te je zatražio da ga sud oslobodi optužbi.

Cilj: Trajno uklanjanje muslimana iz Srebrenice i Žepe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo je pokušalo dokazati da je Tolimir s Mladićem i drugim zapovjednicima vojske bosanskih Srba sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem "trajnog uklanjanja muslimana iz Srebrenice i Žepe". Optužen je za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubojstva, progon, prisilno premještanje i deportaciju muslimana iz Srebrenice i Žepe od srpnja do studenoga 1995. Tolimira se optužuje i da je osobno nadgledao ubojstva 1.700 muslimana na farmi Branjevo i u Prilici.

Podsjećamo, prema haškoj optužnici, vojska bosanskih Srba je u srpnju 1995. ubila oko sedam tisuća muslimanskih muškaraca. Taj je zločin isplanirala i izvršila sigurnosno-obavještajna uprava glavnog stožera Vojske Republike Srpske kojoj je na čelu bio upravo general Zdravko Tolimir.

Nejasno je ostalo pitanje gdje je uhićen Zdravko Tolimir u lipnju 2007. godine. Srpske vlasti su tvrdile kako je uhićen u Republici Srpskoj, koja ga je i izručila Haagu, dok je Tolimir u prvom obraćanju sudu izjavio da je uhićen u svom stanu u Beogradu te su ga preko Drine prebacili u Republiku Srpsku. Suđenje mu je, nakon nekoliko odgoda zbog njegova lošeg zdravstvenog stanja, počelo 26. veljače 2010. godine.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara