Deflacija: Hrvatska među osam zemalja s padom cijena

Deflacija: Hrvatska među osam zemalja s padom cijena

Ilustracija: Index

HRVATSKA se našla među osam zemalja koje će ove godine pogoditi deflacija, odnosno pad cijena, prognoziraju analitičari u anketi Bloomberga.

Iako se do prije nekoliko tjedana prognoziralo da ove godine niti jedna zemlja neće imati deflaciju, zadržavanje cijena nafte na niskim razinama, pobjeda Syrize u Grčkoj, i razočaravajući statistički podaci o kretanju cijena ponovno su probudili pesimizam analitičara.

U Bugarskoj, Grčkoj, Poljskoj, Španjolskoj i Švedskoj, cijene su u padu već nekoliko mjeseci, te bi se taj trend mogao nastaviti kroz 2015. godinu.

Iako se za Belgiju, Estoniju, Njemačku i Tajland ne očekuje deflacija na godišnjoj ili kvartalnoj razini, u siječnju su zabilježile pad cijena.

U visokom riziku od deflacije je Švicarska, za koju se nakon neočekivanog poteza Švicarske središnje banke kada je prestala braniti tečaj, očekuje deflacija od 1,5%.

Deflacija je neugodna pojava za gospodarstvo. Unatoč nižim cijenama, usporava se gospodarska aktivnost, smanjuje profit poduzeća, što dovodi do otkaza i smanjivanja plaća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara