Deflacija: U siječnju snažan pad potrošačkih cijena od 0,9% godišnje

Deflacija: U siječnju snažan pad potrošačkih cijena od 0,9% godišnje

Ilustracija: Index

PREMA posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku godišnja stopa inflacije, mjerena indeksom potrošačkih cijena, u siječnju je zabilježila pad i na mjesečnoj i na godišnjoj razini.
Tako su potrošačke cijene u odnosu na prosinac 2014. zabilježile pad od -0,5% dok je pad na godišnjoj razini iznosio -0,9%. Pri tome je doprinos nižim cijenama na mjesečnoj razini došao prvenstveno od nižih cijena odjeće i obuće koje su zabilježile pad od -8,2% uslijed uobičajenih siječanjskih sezonskih sniženja.

Nadalje, niže cijene prijevoza (-5,1%) uslijed nižih cijena goriva za osobna vozila su također doprinijele mjesečnom padu. S druge strane, snažniju korekciju cijena na mjesečnoj razini zaustavile su prvenstveno više cijene prehrane i bezalkoholnih pića (+2%).
Na godišnjoj razini, uz intenziviranje stope pada, potrošačke cijene bilježe pad drugi mjesec za redom. Zabilježena godišnja stopa pada od 0,9% je najviša stopa pada od kad DZS prati rezultate indeksa potrošačkih cijena (2000.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći doprinos padu od hrane i bezalkoholnih pića

Pri tome je najznačajniji doprinos padu cijena na godišnjoj razini došao od nižih cijena prehrane i bezalkoholnih pića koji u strukturi košarice čine udio od gotovo 29% a zabilježili su pad cijena od -0,7% godišnje.

Isto tako pad cijena odjeće i obuće od -2,8%, pokućstva, opreme za kućanstvo i redovito održavanje kućanstva od -0,7% te pad cijena prijevoza od -8,4% godišnje podržali su pad potrošačkih cijena na godišnjoj razini. S druge strane, ionako razmjerno snažan pad potrošačkih cijena na godišnjoj razini ublažile su više cijene alkoholnih pića i duhana, stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva te komunikacije, rekreacije i kulture te zdravlja.

"U nastavku godine, deflatorna kretanja i dalje će podržavati slaba osobna potrošnja koja je u izravnoj vezi s kontinuiranim negativnim kretanjima na tržištu rada uz istodobne slabe izglede za oporavak ali i uvoz dijela deflatornih pritisaka iz zemalja u okruženju. S druge strane deflatorne pritiske na godišnjoj razini mogla bi ublažavati razmjerno niska baza iz 2014.", smatraju analitičari RBA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara