Denis Zvizdić novi predsjedatelj Vijeća ministara BiH

Denis Zvizdić novi predsjedatelj Vijeća ministara BiH

Foto: Hina

ZASTUPNIČKI dom parlamenta Bosne i Hercegovine u srijedu je potvrdio imenovanje Denisa Zvizdića za novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Zvizdića (51), doktora tehničkih znanosti i izvanrednog profesora na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, imenovalo je početkom tjedna Predsjedništvo BiH na prijedlog Stranke demokratske akcije (SDA) i na temelju dogovora stranaka koje su uspostavile vladajuću koaliciju nakon izbora provedenih u listopadu 2014. godine.

Za potvrdu njegova imenovanja glasovalo je 28 od 42 zastupnika.

Među njima su bili zastupnici koalicije što ju čine SDA, HDZ BiH, Demokratska fronta (DF) i blok okupljen oko Srpske demokratske stranke (SDS), no i nekoliko zastupnika manjih stranaka koje nisu članice vladajuće većine.

Zastupnici SNSD nisu sudjelovali u glasovanju

Zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, stranke koja je od posljednjih izbora u oporbi na državnoj razini iako je druga po snazi po broju zastupnika, nisu ni sudjelovali u glasovanju jer su napustili sjednicu Zastupničkog doma. Oni tako rade već tjednima tražeći na taj način smjenu predsjedatelja Zastupničkog doma Šefika Džaferovića tvrdeći kako je povezan s ratnim zločinima počinjenim nad Srbima.

"Očekuje da ćemo svi zajedno raditi za dobrobit BiH", kazao je Zvizdić nakon glasovanja.

U izlaganju kojega je prije glasovanja gotovo sat i pol držao pred Zastupničkim domom Zvizdić je kao prioritetnu zadaću naveo provedbu reformi nužnih za približavanje Europskoj uniji s ciljem da do kraja mandata novog Vijeća ministara država bude u stanju podnijeti zahtjev za punopravno članstvo u Uniji.

Založio se za provedbu cjelovitih političkih, socijalnih i gospodarskih reformi te je pozvao sve političke stranke na jedinstveno djelovanje u interesu poboljšanja stanja u državi od čega bi svi imali koristi.

"Sumnjam da će se realizirati navedeno"

Zastupnik oporbenog Saveza za bolju budućnost (SBB) Mirsad Đonlagić konstatirao kako je Zvizdićevo izlaganje bilo vjerojatno najduže kojega se nakon rata moglo čuti u parlamentu.

"Izlaganje je vrlo ambiciozno, no imajući u vidu odnose u zemlji sumnjam da će se realizirati ono što je tamo navedeno", kazao je Đonlagić.

Iako je SDP BiH glasovao protiv Zvizdića, zastupnik te stranke Saša Magazinović je kazao kako mu želi svu sreću u radu, a tome se pridružio i Zaim Backović iz Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS).

Zvizdićevo formalno imenovanje proteklih je tjedana bilo "na čekanju", jer je HDZ BiH kao dio vladajuće koalicije uvjetovao uspostavu novog Vijeća ministara konstituiranjem nove izvršne vlasti na razini Federacije BiH. Taj je pak proces deblokiran u ponedjeljak odlučivanjem o imenovanju novog predsjednika i dvoje dopredsjednika FBiH.

Zvizdić je kao član SDA do sada obnašao dužnosti predsjednika vlade Sarajevske županije, predsjedatelja županijske skupštine te predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH. Slovi za osobu blisku čelniku SDA i članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću.

Nakon potvrde koju je dobio u srijedu Zvizdić ima rok od mjesec dana za predlaganje imena ministara, a cjelokupni sastav novog Vijeća ministara BiH nakon toga ponovo mora dobiti potvrdu Zastupničkog doma.

Počeli pregovori o podjeli ministarskih mjesta

Ustroj izvršne vlasti u BiH na državnoj razini je takav da predsjedatelj Vijeća ministara nema mogućnost sam birati ministre jer nema ni ovlasti poput premijera u drugim državama nego je tek "prvi među jednakima".

O ministrima odlučuju stranke koje sudjeluju u vlasti, a predsjedatelj Vijeća ministara te prijedloge prihvaća i samo prosljeđuje parlamentu na potvrdu.

Stranke-članice vladajuće koalicije u BiH već u srijedu su počele pregovore o podjeli ministarskih mjesta i očekuje se da bi oni mogli biti okončani do kraja idućeg tjedna.

Pregovara se o podjeli ministarstava na državnoj, ali i na razini Federacije BiH koja još nije dobila novu vladu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara