Zvizdić u parlamentu BiH: Otrgnimo se beznađu i krenimo europskim putem

Zvizdić u parlamentu BiH: Otrgnimo se beznađu i krenimo europskim putem

Screenshot: YouTube

KANDIDAT za predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić u srijedu je u parlamentu BiH pozvao na uspostavu punog jedinstva oko provedbe reformi koje su nužne za približavanje zemlje Europskoj uniji ali i za poboljšanje općeg stanja u zemlji, za koje je ocijenio kako je opterećeno beznađem.

Zvizdić, kojega je u ponedjeljak za predsjedatelja Vijeća ministara imenovalo Predsjedništvo BiH, u srijedu je u Sarajevu, pred Zastupničkim domom državnog parlamenta koji treba potvrditi to imenovanje, u posebnom izlaganju iznio program rada u kojemu je euroatlantske integracije označio glavnim ciljem.

"Osjećam ogromnu odgovornost, svjestan izazova koji stoje među nama", kazao je pred zastupnicima Zvizdić.

Prioriteti EU i NATO

Prioritetnim zadaćama označio je napredak na putu ka Europskoj uniji i NATO-u, gospodarski oporavak i jačanje socijalne pravde.

"Naš cilj je uspjeh", kazao je Zvizdić dodajući kako BiH mora izaći iz društvene apatije i gospodarske stagnacije te je stoga potrebno hitro, hrabro i odlučno pokrenuti promjene.

Podsjetio je kako je BiH do sada postigla tek ograničeni napredak u provedbi reformi sukladno standarima Europske unije pa se stoga moraju hitno pokrenuti odlučniji reformski procesi.

"Integriranje u EU najvažniji cilj"

Ocijenio je kako se to prije svega odnosi na uspostavu mehanizma koordinacije odnosa s EU, jačanje vladavine prava i borbu protiv korupcije, fiskalnu održivost i racionalizaciju javnog sektora, no temelj svega toga je gospodarski oporavak uključujući rješavanje gorućeg problema nezaposlenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Integriranje u EU je najvažniji cilj i prioritet", kazao je Zvizdić dodavši kako se uz to mora nastaviti i s približavanjem NATO-u s krajnjim ciljem punopravnog članstva i u toj organizaciji.

Do kraja mandata novog Vijeća ministara morali bi biti ispunjeni uvjeti za podnošenje zahtjeva za članstvo BIH u EU, istaknuo je Zvizdić.

Nužna provedba teških reformi

Upozorio je kako do toga vode teške reforme, istaknuvši međutim kako je njihova provedba nužna želi li se izaći iz sadašnjeg stanja letargije i beznađa.

"Jedina zapreka koju ja vidim je politička volja onih koji budu odlučivali o tim procesima", kazao je Zvizdić pozvavši sve političke stranke na konsenzus o europskom putu jer će se, istaknuo je, na taj način uspostaviti bolja država od koje će svi imati koristi.

"Pozivam vas da ovo proglasimo razdobljem promjena", kazao je pred zastupnicima Zvizdić.

Kazao je i kako buduće Vijeće ministara BiH neće preuzimati ovlasti koje pripadaju drugima razinama vlasti, no neće dopustiti ni da se umanjuje njegova uloga i ovlasti koje ima po ustavu.

Zastupnički dom parlamenta BiH bi se tijekom dana trebao očitovati o Zvizdićevu imenovanju, a s obzirom na jasno definiranu parlamentarnu većinu očekuje se kako će on danas dobiti potporu. Nakon toga počinje teći rok od mjesec dana u kojemu Zvizdić treba predložiti sastav Vijeća ministara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara