Direktor izraelske firme Milanoviću i Josipoviću: Izbacite korupciju iz javnih natječaja!

Foto: Index

"VRLO ozbiljno sumnjamo da je javni natječaj u kojem je tvrtka Grand Auto nedavno sudjelovala bio namješten", požalio se premijeru Zoranu Milanoviću i predsjedniku Ivi Josipoviću Ken Lalo, direktor izraelske firme Grand Automotive.

Radi se o firmi koja je stopostotni vlasnik hrvatskog Grand Auta, uvoznika za Ford, Jaguar i druge marke. Kako je Index već pisao, Grand Auto je DORH-u prijavio sumnjive okolnosti pod kojima se odvijala nabavka novih državnih vozila, a na kojem su se, između ostaloga, nabavljali i automobili za policiju.

Ponude tvrtke Grand Auto odbijene su, iako su ukupno bile jeftinije za čak 33,5 milijuna kuna. "Naše ponude diskvalificirane su pod dubioznim okolnostima. Vrlo je vjerojatno da će ogromnu razliku u cijeni na kraju platiti hrvatski građani", navodi Lalo u pismu na engleskom jeziku koje je poslano uredima premijera i predsjednika RH, a koje je Index dobio na uvid.

Kap koja je prelila čašu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor izraelskog Grand Automotivea ističe da na hrvatskom tržištu posluju od 2004. godine, te da ovo nije prvi put da se susreću sa sumnjivim javnim natječajima. Do sada su se, kaže Lalo, ograničavali isključivo na intervencije pravosudnim kanalima (kao što su i ovoga puta na svoje sumnje upozorili glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića), ali ovaj zadnji slučaj je kap koja je prelila čašu.

"Ovoga puta smo odlučili da nećemo djelovati samo kroz raspoloživa pravna sredstva, koja su se u prošlosti pokazala presporima, nego da ćemo i vama skrenuti pozornost na ove slučajeve. Zadnjih mjeseci visoki dužnosnici Vlade RH u više su navrata isticali da u Hrvatskoj važi nulta tolerancija za korupciju, posebno nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Zbog toga vjerujemo da bi vas ovi događaji morali zanimati i da je potrebna odlučna akcija Vlade kako bi se svi procesi zaustavili, a slučaj se preispitao, prije nego dostave naručenih vozila", kaže Lalo.

Obratit će se i institucijama EU

Izraelci se neće zadržati samo na pismima Milanoviću i Josipoviću. Namjera im je, poručuje Lalo, o svemu informirati i nadležna tijela u Europskoj uniji. Poručuju da su vrlo zabrinuti zbog trenutačne situacije na hrvatskom tržištu, zbog čega preispituju bilo kakva buduća ulaganja u Hrvatsku.

"Ukoliko se ova pitanja ne riješe brzo i odlučno, morat ćemo preporučiti i drugim potencijalnim investitorima da još jednom razmotre svoje investicijske strategije u Hrvatskoj", piše Lalo, te dodaje kako im se nije bilo lako odlučiti na ovakav pristup, ali nisu vidjeli drugačije rješenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara