Dodijeljene nagrade Luka Ritz: Učenice Katja Komazec i Lamija Belošević promiču toleranciju i nenasilje

Dodijeljene nagrade Luka Ritz: Učenice Katja Komazec i Lamija Belošević promiču toleranciju i nenasilje

Foto: Hina

POVODOM Međunarodnog dana tolerancije učenicama Katji Komazec i Lamiji Belošević Grad Zagreb je dodijelio nagradu "Luka Ritz, nasilje nije hrabrost".

Gradska skupština odlučila je upravo ovim učenicama dati priznanje zbog njihova truda u promociji tolerancije i mira. 15- godišnja Katja snimila je dokumentarni film "Tolerancija", za njega je osvojila nagradu, a sav iznos nagrade donirala je Caritasovom domu za djecu bez roditelja. I to nije sve. "Potaknula sam u svojoj školi skupljanje novca za udruge Marijini obroci i Krijesnica", rekla je Katja Komazec.

Nagrađena Lamija Belošević također se istaknula humanitarnim radom. "Dobila sam nagradu za projekt koji se zove 'Glazbom protiv nasilja među djecom i mladima' i radim na tome već tri godine. To su zapravo koncerti po vrtićima i školama kojima se djeci ukazuje koje je dobro, a koje loše ponašanje", pojasnila je Lamija.

Priznanje Luka Ritz učenicama su dodijelili predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor i gradonačelnik Milan Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stvari se danas ipak mijenjanju nabolje""Kako bi bilo lijepo da su ovi svi, koji se mačuju zadnjih tjedan dana po udarnim dnevnicima i vijestima, danas ovdje s nama povodom Međunarodnog dana tolerancije. O tome treba progovoriti javno i to je udaranje u srž problema", rekao je Bandić, a Kosor dodao:

"Luka Ritz pojam je mladosti i uspješnosti, nenasilja i prijateljstva, a nagrada koju dodjeljujemo i koja nosi njegovo ime poručuje da nasilje nije hrabrost", istaknuo je Kosor.

Majka Luke Ritza, Suzana, istaknula je kako je davanje priznanja mladim ljudima koji rade dobre stvari znak da se tako nešto ipak cijeni u društvu. Sedam godina nakon tragične pogibije Luke Ritza, savjetovalište koje nosi njegovo ime i dalje ima puno posla, no stvari se ipak mijenjaju. "Na žalost, mi imamo jako puno posla. To čudno zvuči, ali da imamo manje posla, mi bismo bili sretniji", rekla je Suzana Ritz. Ipak, danas je širi krug ljudi svjestan ovog problema, te kako napominje Suzana Ritz, stvari se mijenjaju nabolje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara