Dogovara se proračun za EU: Noć dugih svađa u Bruxellesu

Dogovara se proračun za EU: Noć dugih svađa u Bruxellesu

Foto: AFP

EUROPSKI čelnici okupili su se na summitu u Bruxellesu. Očekuje se dogovor o proračunu do 2020. godine koji je težak oko bilijun eura. Izgledno je da će pregovori biti teški. Bogatije zemlje su za veća rezanja, siromašnije se protive. Svi žele održiv rast i nova radna mjesta.

"Iskreno, Europska unija ne smije biti imuna na pritiske koje smo imali svi diljem Europe u rezanju potrošnje, pronalasku učinkovitosti i naporima da se novac troši razborito. Zadnji put kada smo bili ovdje u studenom, brojke koje su bile pred nama, bile su previsoke. Ako ne budu manje, od dogovora neće biti ništa", jasan je bio britanski premijer David Cameron. Britanija je među onim zemljama koje traže rezanje proračuna. S druge strane, siromašnije zemlje Europske unije su protiv. Iskustva u rezanju ima Grčka.
 
"Strukturni fondovi jamstvo su i ključ uspjeha. Treba nam oporavak i rast, posebice u Grčkoj", rekao je grčki premijer Antonis Samaras. Nešto blaže u stavovima od sjevernih zemalja su Francuska i Njemačka.
 
"Hoćemo li na kraju dati zajednički prijedlog ili ćemo se naći u situaciji da u budućnosti radimo rebalanse na godišnjoj razini, to vam danas još ne mogu reći. Naravno, poželjno je da postignemo zajedničko rješenje", poručuje kancelarka Angela Merkel.
 
U večerašnji dogovor nije siguran ni talijanski premijer Mario Monti.
 
"Vidjet ćemo. Vrlo smo zainteresirani za kvalitetan dogovor koji uključuje usredotočenost na prioritet gospodarskog rasta u uvjetima jednakosti i pravičnosti među zemljama Europske unije", kazao je Monti.
 
Hrvatsku na summitu predstavlja premijer Zoran Milanović.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Ovo su odluke koje se donose jednom u sedam godina i uvijek je teško. Ovo je odluka koja se donosi o višegodišnjem financijskom okviru u vremenu krize. Doduše, vjerujem da svi skupa izlazimo iz krize i da je dogovor očito postignut, a o detaljima, to ćete vidjeti, ovisno o tome koliko večera bude trajala, do 1, 2, 3 u noći", kaže hrvatski premijer.
 
Stav Hrvatske je jasan: "Nismo za smanjenje proračuna. Manje novca u proračunu znači manje novca u fondovima o kojima u mnogome ovise nove i siromašnije članice".
 
Jasno je da je pred europskim čelnicima duga noć. Konkretne brojke na stol, koje moraju biti različite od onih iz studenog kada je dogovor propao, stavit će Europsko vijeće.
 
"Tek kada se svi dogovorimo, to će značiti da smo ispunili svoju zadaću - donošenje proračuna do kraja ove dekade. Nezamjenjiv je to alat za rast i radna mjesta",  zaključuje predsjednik Vijeća Herman Van Rompuy.
 
Oko tisuću milijardi eura trošit će Europa od 2014. do 2020. godine. Nekima previše, nekima taman. Konačni iznos koji mora potvrditi i Europski parlament ipak će biti rezultat kompromisa, no kako šef Vijeća kaže - "upravo je to Europa. "
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara