Dok Ban Ki-moon moli za zaustavljanje pokolja u Siriji, Rusija optužuje SAD da podržava teroriste

Foto: AFP

GLAVNI tajnik UN-a Ban Ki-moon ponovno je pozvao čelnike zemalja svijeta da "zaustave pokolj u Siriji".

"Molim čitav svijet da ne zakasni. Reagirajte sada kako biste zaustavili pokolj", rekao je.

Njegov poziv uslijedio je nakon što su tamošnji aktivisti javili da se vrlo brojna sirijska vojska s tenkovima i teškim naoružanjem kreće prema drugom po veličini sirijskom gradu Alepu kako bi ponovno zauzela teritorij koji su prije nekoliko dana u žestokoj ofenzivi osvojili pobunjenici. Posljednjih se dana oko toga grada vodi žestoka bitka u koju su uključene čak i sirijske zračne snage.

Aktivisti javljaju da su se nastavile borbe i u glavnom gradu Damasku gdje su tijekom današnjega dana, kako javljaju, ubijene 23 osobe.

Ranije danas čula se i druga strana. Ruski ministar vanjskih poslova Serge Lavrov rekao je na konferenciji u Moskvi kako "reakcije Washingtona na detonacije u Damasku zapravo označavaju direktno opravdavanje terorizma".

"SAD otvoreno podržava terorizam pobunjenika! Ne mogu pronaći riječi kojima bih opisao stav Rusije prema tome!"

Podsjećamo, američka je vlast komentirala da "podmetanje bombi nije nikakvo iznenađenje ni problem, s obzirom na akcije režima predsjednika Bašara al-Asada".

"Ovo je izravno poticanje terorizma. Kako da to shvatimo drugačije? Ovo je cinična i licemjerna pozicija. Ne mogu pronaći riječi kojima bih opisao naš stav prema tome", rekao je Lavrov.

Ostao je iznenađen i činjenicom da je UN-ovo vijeće sigurnosti odbilo osuditi ove terorističke napade u Siriji. Američka predstavnica u UN-u Susan Rice čak je rekla da će "teroristički napadi u Damasku doprinijeti ubrzanom prihvaćanju rezolucije o Siriji". Ta bi rezolucija trebala sadržavati još strože sankcije, pa čak i primjenu sile.

"Drugim riječima, Rice je zapravo rekla da će SAD podupirati takve terorističke činove dok Vijeće sigurnosti UN-a ne napravi ono što SAD želi", komentirao je Lavrov izjave američke predstavnice. Podsjećamo, američka glavna tajnica Hillary Clinton nedavno je izjavila da "treba još uže surađivati s pobunjenicima u Siriji kako bi se pripremile nove akcije protiv Asadova režima".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara