Domovi zdravlja prijete liječnicima, a Ustavni sud im je to dopustio

Domovi zdravlja prijete liječnicima, a Ustavni sud im je to dopustio

Ilustracija: Google Street View (Dom zdravlja Zagreb-Zapad)

KOORDINACIJA liječnika hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) uputila je Ministarstvu zdravlja zahtjev za smanjivanje koncesijske naknade na jednu kunu koju plaćaju Županiji budući da mnoge od njih taj novac ne ulažu u Domove zdravlja i plaćaju im zakup kao što bi trebali već ga koriste za krpanje vlastitih proračuna.

Svi liječnici koji rade u Domovima zdravlja, od liječnika obiteljske medicine, pedijatara te stomatologa plaćaju koncesiju od 1250 kuna Županiji, a Županija plaća njihov zakup u Domu zdravlja.

Koncesiju liječnici plaćaju posljednje dvije godine, dok su prije toga plaćali zakup za ordinaciju direktno Domu zdravlja.

Međutim, Ustavni sud je donio odluku kojom je ukinuta odredba kojom je bilo propisano da ako prostor za obavljanje djelatnosti koncesionaru daje u zakup Dom zdravlja zakupninu plaća koncedent (Županija).

Ines Balint, predsjednica KoHOM-a za Index je rekla kako su pozivajući se na odluku Ustavnog suda neki ravnatelji Doma zdravlja odlučili uvesti i zakup, ali ne prema jedinstvenoj cijeni nego prema odluci Upravnog vijeća koji može mijenjati cijenu kad god želi.

Iz tog razloga mnogi Domovi zdravlja sad traže od liječnika da im dodatno plaćaju i zakupninu, unatoč tome što već plaćaju koncesiju od 1250 kuna, a u protivnom im prijete otkazivanjem ugovora.

Ravnatelji prijete raskidom ugovora


"Neki Domovi zdravlja traže da se osim koncesijske naknade plati i zakup, a ako to ne učine prijete im raskidom ugovora. Isto tako pojedini ravnatelji sad prijete liječnicima da će imati pravo podizati zakup po odluci Upravnog vijeća. Evo konkretnog primjera, u Varaždinskoj županiji Domovi zdravlja su se već složili da Upravno vijeće može samostalno odrediti visinu zakupa prostora. Očekujemo da će Ministarstvo i Vlada vidjeti taj problem jer će doći u pitanje opstojnost i sredstva za normalan rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti", rekla je Ines Balint.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnila je kako se uvođenje koncesije od 1250 kuna uvelo prije dvije godine kao zamjena za zakup. Do tada su liječnici plaćali zakupninu za prostor unutar Doma zdravlja, a zbog ulaska u EU Hrvatska se trebala prilagoditi i ukinuti zakup pa je umjesto toga smišljena koncesija koju sad plaćaju direktno Županiji koje bi pak taj isti novac trebale vraćati u Domove zdravlja za održavanje prostora i kupnju medicinske opreme.

Liječnici traže povrat zakupa i ukidanje koncesije

"Međutim ima županija koje taj novac uopće ne vraćaju nego ga koriste za krpanje rupa u svom proračunu i ne vraćaju ga stanovnicima. Zato smo tražili vraćanje tzv. zakupa ili povlaštene stanarine kako bi bili sigurni da će se ta sredstva trošiti namjenski u Domu zdravlja, za održavanje prostora, iako svi mi redovito podmirujemo sve svoje obaveze, plaćamo režije i sami nabavljamo aparate i svu medicinsku opremu kao i higijenske potrepštine za sanitarije u koje odlaze naši pacijenti", rekla je Balint.

KoHOM je dodaje, nakon te odluke zatražio od Ministarstva da smanji koncesiju, kako bi se obiteljske doktore u Domovima zdravlja zaštitilo od samovolje pojedinih ravnatelja, a od Ministarstva su dobili odgovor da će taj problem riješiti u skoroj budućnosti.

Ministarstvo analizira odluku Ustavnog suda

U Ministarstvu zdravlja su nam pak rekli da su od svih domova zdravlja zatražili podatke o iznosu zakupnine za prostore domova zdravlja koji su dani u zakup koncesionarima radi obavljanja zdravstvene djelatnosti u mreži javne zdravstvene službe.

"Podaci su traženi vezano uz Odluku Ustavnog suda kojom je ukinuta odredba članka 41.st.10. Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojom je bilo propisano da ako prostor za obavljanje djelatnosti koncesionaru daje u zakup dom zdravlja zakupninu plaća koncedent (županija).

Svrha traženja podataka je analiza stanja i posljedica donošenja predmetne Odluke Ustavnog suda te izrada procjene o eventualno potrebnim izmjenama odredbi Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojima se reguliraju pitanja visine zakupnine i koncesijske naknade", stoji u odgovoru Ministarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara