Dosta im je poletno-sletno staze u Mesničkoj: Građani u subotu organiziraju prosvjed

Foto: Hina

TIJEKOM četvrtka i petka nadležnim je tijelima državne uprave i Gradskom poglavarstvu Grada Zagreba dostavljen zahtjev za hitno postupanje prema članku 42. Zakona o općem upravom postupku, koji je potpisalo oko 120 stanovnika Gornjeg grada, piše u priopćenju kojeg potpisuje
Ina Volmut iz Ureda za ravnopravnost spolova.

Potpisnici zahtijevaju:

1) Postavljanje fizičke barijere koja dijeli kolnik od nogostupa te onemogućava parkiranje i zaustavljanje vozila ili njegovo proklizavanje na nogostup gdjegod je to moguće, pazeći pritom na potrebe kolnih ulaza i veža te problematiku suženog nogostupa, uključujući i pješački otok, tj. javnu površinu oko kulturnog dobra i Rendićevog spomenika fra Andriji Kačiću Miošiću, s ili bez pasivnih, kontinuirano gorećih katadioptera ovisno o potrebi, stupnju opasnosti, usmjeravanju prometa i drugim značajkama, a koje neće u većoj mjeri narušiti estetiku i povijesno-kulturne značajke prostora.

2)  Postavljanje zakonom propisane vodoravne i okomite signalizacije na pješačkim prijelazima u Mesničkoj i na nju vezanim ulicama i stubama, što podrazumijeva:

a. iscrtane "zebre", tj. standardnu i međunarodno priznatu te prepoznatljivu horizontalnu oznaku za pješački prijelaz,

b. jasno vidljive vertikalne prometne znakove obilježenog pješačkog prijelaza.

3) Uklanjanje aktivnih LED solarnih markera (tzv. solarnih katadioptera) zbog njihove neučinkovitosti (danju) i ometajuće naravi (noću) te neprilagođenosti uvjetima i potrebama prometa, kao i održavanja kolnika te nogostupa tijekom zimskog razdoblja.

4) Bolji smještaj znakova ograničenja brzine jer su postojeći slabo vidljivi iz vozila i/ili zakriveni drugim znakovima (npr., početak Mesničke, skretanje iz Ilice).

5) Zatvaranje "tranzita" sjever-jug odnosno jug-sjever preko Ilirskog trga na Gornjem gradu osim za službena vozila i stanare.

Građani su pozvani na prosvjedno okupljanje koje će se održati u subotu, 18. listopada 2014., od 10.00 do 11.00 sati na uglu Ilice i Mesničke, kod statue Andrije Kačića Miošića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara