Dosta im je štrajka! Pacijenti će tužiti HZZO: "Plaćamo zdravstveno koje ne dobivamo, a liječnici su drski i bezobrazni"

Dosta im je štrajka! Pacijenti će tužiti HZZO: "Plaćamo zdravstveno koje ne dobivamo, a liječnici su drski i bezobrazni"

Foto: Čitatelj Indexa

NAJDUŽI štrajk liječnika u povijesti Hrvatske, koji traje već punih dva mjeseca, doveo je pacijente do ruba strpljenja. Iako su na početku gotovo svi podržavali liječnike u borbi za njihova prava, pacijenti sad optužuju i Ministarstvo zdravlja i liječnike da pritom nitko nije mislio na njih.

Tvrde kako su njihova prava na liječenje znatno ugrožena, a da je bolest ta koja nema vremena čekati da štrajk završi.

Iako je Ministarstvo zdravlja u javnost izašlo s podatkom da je zbog štrajka lista čekanja produžena za 30 posto, iz Udruge hrvatskih pacijenata upozoravaju kako to nije stvarna brojka te da je ona znatno veća, ali nema konkretnih i točnih podataka.

Liste puno veće od 30 posto

"Pacijenti nas konstantno zovu, većina ih s uputnicama dolazi u bolnice i tad ih vraćaju doma. Mnogima kažu da se vrate kad štrajk formalno završi ili da dođu iduće godine i da će ih tad tek naručiti, a pritom ih nigdje ne uvode u sustav, tako da se mnogi slučajevi niti ne zabilježavaju što znači kad bi se svi takvi računali, liste bi bile itekako veće", rekao je za Index Marijo Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata.

Tvrdi kako su se pacijenti prvih tjedan-dva solidarizirali s liječnicima, no sad je već svima dosta. I bez štrajka je stanje u zdravstvu bilo izrazito loše, no sada je tvrdi, puno gore.

"Štrajk liječnika s pravom možemo nazvati elementarnom nepogodom koja je pogodila Hrvatsku. Naša Udruga je podržavala liječnike u borbi za svoje dostojanstvo, ali da pritom ne ugrožavaju naše dostojanstvo u bolesti, međutim oni ga narušavaju. Ta je štrajk direktan atak na naše dostojanstvo i to se nije smjelo dogoditi", rekao je Drlje, dodajući kako mole Vladu da hitno krene sanirati posljedice koje su nastale za vrijeme štrajka.

Pacijenti su, ističe, toliko jadni i ogorčeni jer im je uskraćena zdravstvena zaštita da dobivaju brojne upite za tužbe protiv HZZO-a.

Tri milijuna pacijenata ne može si priuštiti privatnike

"Dosta pacijenata planira pokrenuti privatne tužbe protiv HZZO-a, budući da 365 dana u godini plaćaju zdravstveno osiguranje pa očekuju da ga i imaju", rekao je Drlje.

Naglašava kako u Hrvatskoj živi preko tri milijuna građana koji si ne mogu priuštiti privatnu zdravstvenu zaštitu i ovisni su o državnoj za koju su ostali zakinuti zbog štrajka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od pacijentica, 67-godišnjakinja, koja je stopostotni invalid i teški bolesnik, za Index je progovorila o nizu neugodnosti koje je doživjela za vrijeme štrajka.

"Kad sam se javila za pregled doktorica me napala i poklopila slušalicu"

"Bila sam naručena 19.9. za očni pregled budući da sam operirala mrenu na oku, ali me sestra nazvala par dana ranije i rekla da kreću u štrajk i da se za pregled javim kad čujem na TV-u da je štrajk završio. Tako sam i napravila. Nakon što sam čula da je liječnicima uvedena radna obaveza nazvala sam ambulantu no javila mi se liječnica. Ona je bila izrazito ljuta i drska prema meni, pitala me što hoću i kad sam objasnila počela se izderavati na mene, a nakon što sam joj rekla da to nema pravo poklopila mi je slušalicu", rekla nam je pacijentica.

Drugu neugodnost doživjela je kad je došla u očnu ambulantu i vidjela stotine ljudi koji čekaju na pregled, tako da svi nisu ni stali u čekaonicu.

"Budući da imam iskaznicu da sam 100 postotni invalid pitala sam sestru bi li mi mogla samo dati broj tako da izađem van pa se kasnije vratim jer sam i dijabetičar pa sam si morala dati inzulin negdje. No ona mi je bezobrazno rekla da je se to ne tiče i neka idem redom pitati sve ljude ispred mene koji čekaju broj", ispričala je pacijentica.

Dok je čekala zajedno sa stotinama ljudi, kaže kako je čula liječnicu kako odlazi iz ambulante i govori kako ide odraditi operaciju i da će poslije nastaviti s radom u ambulanti.

Babić: Dosad je bilo dobro jer su liječnici odrađivali prekovremene

"Sve ono što nisu dva mjeseca radili sad žele nadoknaditi za vrijeme radnog vremena dok bi trebali biti u ambulanti, a sve to ide preko leđa nas pacijenata. Osim što ne dobivamo zdravstvenu zaštitu na vrijeme još se liječnici na nas i izderavaju. U razgovoru s ostalim pacijentima doznala sam kako su svi doživjeli izrazito neugodna iskustva s liječnicima otkad je štrajk", rekla je pacijentica.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić poručuje kako je Vlada trebala prihvatiti njihovo rješenje te da štrajka ne bi ni bilo.

"U bolnicama vlada veliki deficit medicinskog osoblja i dosad su liječnici to nadoknađivali radeći preko normi i prekovremeno, a sad kad smo u štrajku i obavljamo posao bez prekovremenih sad naravno dolazi do produženja listi čekanja", rekao je Babić.

Istaknuo je i kako mora naglasiti da od ministra Rajka Ostojića još uvijek nisu dobili naputak koja je njihova radna obaveza koju im je uveo.

"Ostavio nas je u zrakopraznom prostoru i ne znamo zapravo što trebamo raditi. Mi da nismo savjesno obavljali naše poslove u vrijeme štrajka, bio bi ogroman problem sa sustavom", zaključio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara